Danas je odsjek neonatologije zadarske bolnice dobio napredni inkubator Giraffe Carestation i fototerapijska lampa kao donaciju Kluba roditelja udruge Palčić u vrijednosti od 183 tisuća kuna.

Druga je to donacija u ime koje su zahvalili ravnatelj dr. Željko Čulina, pročelnik službe ginekologije dr. Zdenko Matas te šefica neonatologije dr. Linda Pavić.

Ona je istaknula značaj te donacije kojom će se barem malo modernizirati oprema koju imaju, odnosno dobili su inkubatore kada je rashodovano splitsko rodilište. I mi ćemo jedan stari sada staviti izvan upotrebe. Od šest inkubatora imamo samo jedan koji ima tri godine uz najnoviji koju su dobili donacijom udruge Palčić, ali i navijača Dinama. 

- Oni su pokrovitelji donacije zadarskoj bolnici, istaknula je predsjednica udruge Željka Vučko naglašavajući da je od brojki važnija vrijednost opreme kojom se spašavaju životi djeci rođenoj prije vremena. 

 Ipak, fascinantni su podaci o 5.7 milijuna kuna prikupljenih u akciji Vratimo palčiće u Petrovu, a koja je nastavljena i dalje skupljanjem novca za opremu za još 23 rodilišta među kojima je i zadarsko. Država im je vratila 1.1 milijun kuna od PDV-a na donaciju, kazala je predsjednica udruga koja je od 2013. godina, od kada postoje prikupila za bolju zdravstvenu skrb palčićima 15 milijuna kuna.

Napredni inkubator kojeg je danas dobila zadarska bolnica podići će malo standard za 70 do 90-tak nedonoščadi od ukupno 1 500 djece djece koliko se rađa u zadarskom rodilištu. Ali uz uređaj važni su ljudi, a njih nema dovoljno, istaknula je šefica neonatologije. 

Dr. Ivica Glavan napustio je bolnicu da bi otišao u primarnu zaštite te jedna specijalizantica koja je došla iz Rijeke. Pomaže im umirovljeni dr. Krešimir Baraka. Dr. Pavić koja za dvije godine planira u mirovinu, naglašava da je za njihovu subspecijalizaciju koju obično biraju mlade liječnice s porodiljnim treba najmanje 10 godina.