Veo tajne kojim je u Zadru obavijena prodaja zgrada stare Poliklinike na Kolovarama odškrinuo je gradonačelnik Branko Dukić kad je rekao da koliko on zna, nju projektira arhitekt Nikola Bašić.

Točnije bi bilo Marina projekt 2020, nova firma u kojoj je Bašić jedan od partnera uz arhitekte Ivana Kujundžića i Zvonimira Bušića koji je ujedno i direktor. Na istoj adresi je još uvijek aktivna firma Nikole Bašića, Marina projekt.

U svakom slučaju Marina projekt 2020 izradio je idejno rješenje budućeg hotela na Kolovarama za poznatog kupca. Rješenje je kako smo doznali predano direktoru tvrtke Eko Zadar Dva, ujedno i vlasniku Iljku Ćuriću.

Taj podatak opovrgava dio javnosti koji priča o tome da je on prekriven, a da je stvarni vlasnik netko iz Zadra (onaj čije se ime na glas ne izgovara). Novi vlasnik odmah se upisao na nekretninu koju je lani u veljači kupio za 22 milijuna kuna i platio taj iznos Zavodu za javno zdravstvo. Prodaja Poliklinike dovela je do malog razdora unutar vladajućeg HDZ-a u županijskoj skupštini, a na Gradskom vijeću je i dalje vruća tema.

Da li se napravio korak naprijed prema ishođenju građevinske dozvola za prenamjenu te građevine, službeno u gradskoj upravi nismo mogli doznati. Neslužbeno, bilo je kontakata. Kako bi Dukić znao tko projektira ako ga nisu upoznali novi vlasnici?

Prema Prostornom planu Grada Zadra ta je nekretnina određena za gradski hotel. Pitali smo konzervatora je li netko tražio uvjete s obzirom da se radi o zoni zaštite. U odgovoru pročelnika Igora Miletića navodi se kako je to bilo samo u rujnu 2018. kada je Konzervatorski odjel od Zavoda za Javno zdravstvo zaprimio zahtjev o statusu građevine na K.Č. 5941/1 k.o. Zadar. Odjel je, napisao je pročelnik, izdao mišljenje o statusu i karakteru građevine a nakon toga nije bilo dodatnih upita ni zahtjeva.

Očitovanje konzervatorske službe poslužilo je za sam natječaj u kojem je bilo objavljeno kako je ta zgrada Zavoda za javno zdravstvo Zadar izgrađena 1941. - 1943. godine. Djelo je talijanskih arhitekata Amadea Luccichentija i Vicenza Monaca, te je prvotno izgrađena kao zgrada tehničkog ureda (Edificio del Genio Civile). Projektirana je kao trokatnica i jedina građevina na dijelu rive koji je regulatornom osnovom zamišljen kao produžetak morske vizure. S manjim preinakama zgrada je očuvala izvorni izgled, informirali su konzervatori istaknuvši kako je zgrada po svojim stilskim osobinama vrlo vrijedan primjer arhitekture moderne.

Kako će izgledati u budućnosti, to je još teško doznati.

U svakom slučaju. zgrada s dvorištem, izgrađena tijekom talijanske ratne okupacije, ima površinu od 1.090 metara kvadratnih, bez pomorskog dobra na kojem je uređena plaža. Ali još uvijek s ogradom koja prolazi preko tog dobra i dijeli parcelu Poliklinike od one na kojoj se nalazi bazen Kolovare.

Zanimljivost iz povijesti je zabilježba iz 1973. na taj dio uz more, koji se tada nije zvao pomorsko dobro. Založno pravo upisali su tadašnja Komercijalna banka Zadar koja je dala kredit Tvornici duhana (s pogonom u zgradi kraj hotela Kolovare, op.a) od 22 milijuna dinara. Kamate su tada bile 12 posto.