U Zadarskom azilu upravo se događa dosad nezapamćena drama.

- 100 pasa se boji za svoj život! Od ranog jutra bageri kidaju stabla, tlo se trese a psi izbezumljeno trče po boxu, pokušavajući naći siguran kutak od ove buke! Došli su nenajavljeno, bez ikakvog upozorenja da će se događati radovi, cik do azila! Lome se stabla na pola metra od azilske žice! Nismo imale vremena ni premjestiti pse koji su nadomak bagerima. Ne žele nam dati odgovore što se radi ni što se događa, na naša pitanja dobivamo bezobrazne odgovore. Je li ovo način? Što će se dogoditi s našim azilom za koji smo se zadnje dvije godine mukotrpno borile da bi izgledao ovako kako izgleda danas, a ponosno kažem da imamo najljepši azil u Hrvatskoj! Zar će sve nestati? Gdje ćemo sa sto pasa?, priopćili su uznemireni volonteri putem službene Facebook stranice uz videozapise s mjesta događaja na kojima je vidljiv i nestanak šetnice na kojoj su do jučer šetali pse.

Nazvali smo volonterku Davorku Šopić koja nam je rekla kako se radovi odvijaju uz sam rub žice od bokseva.

- Pitali smo bagerista što se događa, ali nam je bezobrazno odbio odgovoriti. Mogli su nas obavijestiti i upozoriti pa bi se pripremili i izmjestili bokseve. Ovo je horor, rekla nam je Šopić.

U potrazi za izvođačem radova saznali smo kako su tamošnje parcele u privatnom vlasništvu jedne zagrebačke tvrtke, čiji su tereni u Zadru dosad bili predviđeni za stanogradnju i trgovački centar.

Pokušali smo doznati njihove planove za teren na Žmirićima, na koji su se uknjižili krajem srpnja, no nitko nam se nije javio ni na jedan od tri prijavljena telefonska broja njihovih zastupnika.

Teren na kojem se azil nalazi godinama, sudeći prema izvatku iz zemljišnih knjiga, mijenjao je vlasnike u više navrata. Neslužbeno doznajemo da je jedan od njih prije više godina uplatio određeni iznos na račun Grada Zadra za preseljenje azila do kojeg nije došlo unatoč pustim obećanjima i najavama lokalnih političara. Očito je došlo krajnje vrijeme da se njihova obećanja napokon ostvare.