NOVO Na naš članak reagirao je SDP-ov županijski vijećnik Jure Zubčić, koji je policiji i široj javnosti otkrio aferu IBAN-19.

- Tko je ovdje lud? Zamislite da pokradete vlastitog poslodavca. Zatim vam taj poslodavac ne uruči otkaz o radu već vas suspendira i vi do okončanja postupka primate 2/3 plaće ne radeći apsolutno ništa. A znamo koliko postupci u Hrvatskoj traju. Javno poručujem županu, dožupanu i pročelniku Šimuniću, a prije svega članicama i članovima Domskog odbora. Imajte hrabrosti, a prije svega morala i smijenite ga prema odredbama Statuta đačkog doma! Sačuvajte obraz i moral, kad ga već on nije sačuvao sa ostavkom!, poručio je Zubčić.

RANIJE Gotovo mjesec dana prošlo je od izbijanja afere IBAN-19, a četiri dana otkako je policija istragu zaključila s kaznenom prijavom za zlouporabu položaja i ovlasti, no ravnatelj Srednjoškolskog đačkog doma Stipica Radoš još uvijek nije smijenjen zbog uplata koje je na svoj osobni račun primao od turista, smještenih u karanteni.

Što se čeka, pitali smo resornog županijskog pročelnika Ivana Šimunića.

- Domski odbor čeka službeno zaprimanje kaznene prijave. Zašto je to tako važno? Zato što moraju vidjeti nalaze li se u njoj elementi iz članka 106., stavka 5. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, rekao nam je Šimunić.

Taj članak glasi: "Ako školska ustanova kao poslodavac sazna da je protiv osobe u radnom odnosu u školskoj ustanovi pokrenut i vodi se kazneni postupak za neko od kaznenih djela stavka 1. i stavka 2. ovog članka, udaljit će osobu od obavljanja poslova do obustave kaznenog postupka, odnosno najduže do pravomoćnosti sudske presude". U nizu nabrojanih kaznenih djela je i ono protiv službene dužnosti u čiju domenu spada zlouporaba položaja i ovlasti.

Najzanimljiviji dio tog članka je onaj prema kojem će Radoš u slučaju smjene imati pravo na naknadu plaće u visini od dvije trećine prosječne mjesečne plaće koju je ostvario u protekla tri mjeseca. Kako je riječ o ravnateljskoj funkciji, to svakako nije zanemariv iznos.

No postupak za njegovim razrješenjem Zadarska županija pokrenula je prije podizanja kaznene prijave, koja im je sada otvorila mogućnost automatske i elegantnije smjene, bez potencijalnih kasnijih tužbi. S druge strane, otvorila je i mogućnost Radošu da kao nezaposlena osoba ima pristojna primanja na teret poreznih obveznika i tako sve do donošenja pravomoćne presude. A svima je poznato koliko je to u praksi dugotrajan postupak. Stoga smo s resornim pročelnikom komentirali takav epilog slučaja te ga pitali što bi bilo da je smjena provedena prije kaznene prijave, odnosno bi li se osumnjičeni Radoš u tom slučaju vratio na prijašnje radno mjesto u gimnaziji ili bi završio na burzi rada.

- To je hipotetsko pitanje. On ne bi bio ravnatelj doma, ali ima radna prava. Ne znam, ovo su stvari s kojima se prvi put susrećemo u 20 godina. Nikad nismo imali ovakvu situaciju, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport.