I ove godine, vikend kasnog ljeta u Parku prirode Vransko jezero, 18. i 19. rujna, obogatio je osmi Sajam lokalnih proizvoda "Luka i igara" tradicionalno održan na mjestu s najljepšim pogledom, na nezaboravnom vidikovcu Kamenjak. Zanimljiv dvodnevni program privukao je brojne strane i domaće posjetitelje.

Osim u pogledu, posjetitelji su mogli uživati u delicijama koje su nudili naši vjerni izlagači. Lokalni poljoprivrednici izložili su bogatu paletu svojih autohtonih proizvoda, među kojima se osim poznate rešte banjevačkog luka, moglo naći svježeg voća i povrća, mahunarki, suhih smokava, delicija od smokava (smokvenjaci, valjušci od smokava), džemova, meda, nezaobilaznog maslinovog ulja, orašastih plodova, ovčjeg i kozjeg sira, vina, svježih i suhih ljutih papričica, prirodnih sokova te proizvoda iz kućnih radinosti i obrta, kao što su eterična ulja, macerati, melemi, mirisni ukrasi, sapuni, kreme, nakit i mnogi drugih proizvodi.

Odličnu atmosferu i dašak tradicije donijeli su nam KUD-ovi "Sv. Ante" iz Draga, "Vinac" iz Stankovaca, "Vukšić" iz Vukšića, muška pjevačka skupina "Zavičaj" te gostujuća pjevačka skupina iz Gospića, koji su predstavili tradicionalne plesove, pjesme i običaje.

Nije nedostajalo ni hrane, niti igara za što se pobrinula već poznata zelengradska ekipa Zavičajnog kluba "Janko Mitrović" pa su se tako posjetitelji mogli okušati u tradicijskim igrama nošenja jaja u žlici i „alke" u karijoli. U potezanju konopa sudjelovali su krupni momci iz Udruge konopaša "Škabrnja". Kako bi se oformila druga grupa za potezanje konopa, u igre su se uključili posjetitelji Sajma, ali i snažni djelatnici Parka. Pogodite, tko je bio jači?!

Ni ovaj Sajam nije prošao bez autohtonog specijaliteta Bukovice i Ravnih kotara - prisnaca koji je pripremala vesela ekipa spomenutog Zavičajnog kluba. U iščekivanju mirisnog komada ove autohtone delicije, posjetitelji su imali priliku naučiti sve korake pripreme prisnaca - od miješenja tijesta, pripreme nadjeva i punjenja kora do pečenja ispod peke, kako bi se i sami mogli okušati u pripremi te tako doprinijeti očuvanju običaja ravnokotarskog i bukovičkog kraja.

Uz puno smijeha, plesa, pjesme, dobre hrane i pozitivnih vibracija završio je još jedan Sajam "Luka i igara" na vidikovcu Kamenjak.