Jednog dana kada se završi Centra za gospodarenje komunalnim otpadom u Biljanima, građanima će računi povećati za 70 posto.

Otkrio je to direktor Eka Dino Perović na jedno od 15 pitanja i komentara gradskih vijećnika. Normalno je da će cijene ići gore, rekao je direktor Eka koji je nositelj investicije od pola milijarde kuna u taj Centar. Uz dio koji se dobio iz EU fondova, ostatak već financiraju građani kroz proračune Zadra, Benkovca i Županije.

Hoće li otvaranje Centra biti krajem 2022. ili u 2023. godini, to nije precizirano u raspravi na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća.

- Dobro će biti ako bude 2025. godine, ali taj Centar neće imati struje jer tamo treba izgraditi trafostanicu, poentirala je SDP-ova vijećnica Irana Dragić.

- To pitajte HEP. Nemam pojma kad će doći struja. Moguće da se Centar otvori, a struje neće biti pa ćemo je morati stvarati pedalirajući na bicikle, s ironijom će direktor Perović kojeg je najviše pogodila konstatacija jednog od vijećnika da oni u 12 godina svog postojanja nisu ništa uradili.

Zato je Perović na raspravu o tehnologiji gdje se kao protivnik MBO netko pozvao na bivšeg ministra Slavena Dobrovića, ustvrdio kako je baš on potpisao ugovor o EU financiranju zadarskog centra. 

- On je sam to uradio, nisam ga ja pištoljem natjerao, nastavio je u istom stilu direktor Eka koji je na prošlotjednoj sjednici prvi bio izložen „rešetanju vijećnika".

Njegov izvještaj kao najbolji pohvalio je HDZ-ov vijećnik Ante Kolega, dok su oni iz Većine govorili o problemima MBO tehnologije koja je, prema njihovim elaboracijama, zastarjela i nosi dodatne probleme.

Pa će se RFD kao opasni otpad koristiti u četiri elektrane koje se u Hrvatskoj planiraju izgraditi, najavio je Perović, nakon što ga je vijećnik Marko Pupić Bakrać podsjetio kako je to trebala otkupljivati cementara. To je gorivo iz otpada koje se proizvodi u postrojenjima za gospodarenje otpadom iz neopasnog nerazvrstanog komunalnog otpada. Za mulj kojeg su vijećnici također spominjali nije ga briga, kazao je Perović.

Vijećnik s Bokanjca Enio Meštrović referirao se na deponiju Diklo koja će se zatvoriti kada se otvori CGO Biljane Donje. Nama su obećavali golf terene tamo, a sada od dvije planine otpada ne vidimo ni šumu. Sada se govori od 2023. godini, kazao je Meštrović koji je kao i vijećnik Ante Rubeša zagovarao obeštećenje građana sa smanjenim računima Čistoće zbog prekoračenih obećanja.