Godinu i pol dana od potpisivanja kupoprodajnog ugovora s Općinom Preko, otkriven je budući izgled dijela ugostiteljsko-turističke zone "Mačjak - Šumljak" u Lukoranu, na predjelu Prtljug.

Za preobrazbu 77.085 m2 investitori iz slovačke tvrtke SITNO Holding Real Estate angažirali su "10 Design", internacionalnu tvrtku s uredima u Hong Kongu, Dubaiju, Miamiju, Londonu....

Njihova vizija Lukoran Resorta uključuje niz ekskluzivnih vila s infinity bazenima, kuće sa zajedničkim bazenima i četiri apartmanska bloka. Središnje odredište cijele sheme je klub na plaži, u blizini lokacije na kojoj je planirana nova marina.

- S kontrastnim nijansama lokalnog kamena i tamnosivom bojom, rezidencije su završene detaljima od čvrstog čelika. Klub na plaži nosi dizajnersku paletu koja je kompatibilna s rezidencijama i djelovat će kao prolaz do obale, navodi se u opisu idejnog arhitektonskog rješenja koji je, ističu autori, inspiriran krajolikom i morskom tradicijom.

Cilj im je bio proizvesti paket vrhunskih turističkih proizvoda koji zajedno stvaraju osjećaj jedinstvenog odredišta.

- Poštivanje prirodne topografije otoka i krajolika, maksimiziranje pogleda na more te zadržavanje autohtone sadnje bili su ključni pokretači procesa projektiranja, navode iz tvrtke koja je s ovim projektom već pobrala nagradu na LIV Hospitality Design Awards 2020.

U tijeku je i izrada službene web stranice Lukoran Resorta na čijoj se početnoj, a trenutno i jedinoj stranici navodi: "Uskoro dolazi. Jadran u svom najboljem izdanju". Prema ranijoj najavi investitora, ova turistička investicija desetljeća na zadarskim otocima trebala bi biti gotova 2025. godine. Slovaci su zemljište kupili za 19.4 milijuna kuna, a samo ulaganje je procijenjeno na 34 milijuna eura.

Tvrtka Sitno Holding, koju je osnovao bivši slovački ministar gospodarstva Ľudovít Černák, u medijima se ovih dana spominjala kao potencijalni kupac ostatka zone "Mačjak - Šumljak", površine 307.316 m2 koju je Država prodavala za 80 milijuna kuna. No, natječaj je prošao bez ponuda i uz kritike otočkih Indijanaca kojima je u oba slučaja cijena bila preniska.