Udruga Solidarnost uputila je Otvoreno pismo Zdravku Mariću, ministru financija:

 

Poštovani ministre financija Republike Hrvatske!

Udruga bivših zaposlenika «Solidarnost» Zadar dostavila je 2018. godine Vladi RH predstavku sa zahtjevom za utvrđivanje vlasničkih i upravljačkih prava osnivača Dalmatinske banke, koja je sada u sastavu OTP banke, te zaštiti interesa štediša i bivših zaposlenika, a Ured predsjednika Vlade RH proslijedio Vam je navedenu predstavku i da o tome izvjestite predsjednika Udruge o čemu nam do sada niste dostavili nikakav odgovor.

Sto četrdeset (140) poduzeća Zadarske županije su osnivači, odnosno dioničari nekadašnje Dalmatinske banke, sada OTP banke. Dokaz za to je popis osnivača s osnivačkim ulozima u Registru Trgovačkog suda u Zadru, pohranjen u skladu sa Zakonom o bankama i drugim financijskim organizacijama iz 1989. godine.

Nadalje, Statut Dalmatinske banke iz 1991. godine, članak 55. Statuta, navodi da je ništavno raspolaganje dionicama koje se izvrše suprotno odredbama članka 52., 53. i 54. navedenog Statuta.

Dakle, banka je stjecala založna prava na dionicama osnivača, a do njih je dolazila prisilnim putem, preko stečaja, izvršnih postupaka i dr., potpuno ignorirajući dioničare banke i njihova prava, što je suprotno odredbama Statuta. Sve to naravno uz blagoslov Hrvatske Narodne Banke, koja je znala za planove Uprave banke i dala im suglasnost.

Banka je založnim pravom prisvajala osnivačke dionice zanemarujući da se "založno pravo ostvaruje isključivo putem suda", što nikad nije učinjeno, te je time ono i NIŠTAVNO!

Od 140 osnivača, samo se jedno poduzeće osnivač, odnosno dioničar „Bagat precizna mehanika" uspjelo naplatiti, ostali nitko i to NAGODBOM s OTP bankom i to tek nakon što su podigli tužbu protiv banke pri Trgovačkom sudu u Splitu.

Godinama pokušavamo naplatiti naša potraživanja, međutim sva vrata i prozori se zatvaraju, bez odgovora i objašnjenja.

 

Poštovani ministre očekujemo Vaš odgovor.

 

U Zadru, 17. rujna 2021. godine