Uoči sjednice Gradskog vijeća oglasio se pisanim priopćenjem gradonačelnik Branko Dukić iako će to sve imati priliku reći ili pročitati kada se bude tražila dopuna dnevnog reda. Ali kako javnost neće baš pratiti početak Gradskog vijeća u 16 sati, Dukić je preko svojih službi to poslao iza 13 sati, pa očitovanje gradonačelnika Zadra prenosimo u cijelosti:

"Nakon izbora svi smo najavljivali novu demokraciju, drugačiji način donošenja odluka, ali dok se u Zagrebu ili Splitu nove snage trude provoditi javne pozive i natječaje za upravne i nadzorne odbore, naši predstavnici većine kadroviraju u stilu najgorih političkih komesara.

Na zadnjoj sjednici odbacili su odluku Upravnog vijeća o izboru ravnatelja Znanstvene knjižnice, a kao razlog su naveli netransparentnost i nedostatak informacija. Danas na istoj sjednici, po žurnom postupku, žele smijeniti postojeće i postaviti novo, "svoje vijeće", koje bi onda trebalo postaviti "njihovu" kandidatkinju. Nema tu bolje, transparentnije ili demokratičnije, nego maknuti tuđe i staviti svoje neovisno o proceduri i transparentnosti.

Idemo pokušati biti bolji od toga. Umjesto da politički i ideološki kadrovirate unutar znanstvene institucije, idemo zajedno donijeti odluku i prepustiti Znanstvenu knjižnicu znanosti. Da se ne vraćam daleko u povijest, jer svi znate razloge zbog kojih je ta ustanova godinama bila pod Gradom Zadrom, moj prijedlog je da učinimo jedinu ispravnu stvari i prepustimo je Sveučilištu.

Sveučilište u Zadru je danas samostalno, raste, i takva ustanova bi ga učinila konkurentnijim na listama sveučilišta. Takav oblik bi bio i značajno bolji za daljnji razvoj te knjižnice. Sveučilište je zadarsko, kampus je zadarski, dom je zadarski, pa bi tako i znanstvena knjižnica, kao u svim velikim gradovima, bila u sastavu sveučilišta, a istovremeno služila svojim građanima bez da političari raspravljaju o tome tko bi trebao biti na njenom čelu. Naravno, odluka o tome hoćemo li ići u tom pravcu i ponuditi nešto novo i dobro za grad i knjižnicu, ili je ipak važnije uhljebiti bivšu predsjednicu žena SDP-a,na vama je, vijećnici.

Pa budimo transparentni! Odbacili ste jednoglasnu odluku još uvijek aktualnog Upravnog vijeća ne zato što niste dobili podatke o drugom kandidatu, točnije kandidatkinji za mjesto ravnateljice. Ta druga kandidatkinja vam je itekako poznata. To je ista stručna i nepolitična osoba koja je uhljebljena u NSB od strane SDP-ove Vlade na odlasku. Sada je treba opet uhljebiti. Nije baš NSB, nije ni odluka tadašnjeg premijera Milanovića, ali ni Znanstvena knjižnica u Zadru nije za baciti. A i nije ni nekakav izbor u ponudi. Pa ako to znači mijenjati čitavo Upravno vijeće, nikakav problem. Ovakvo političko kadroviranje je ono što od vas i očekujemo!", napisano je u priopćenju gradonačelnika Zadra.