Predsjednik Gradskog vijeća, Marko Vučetić izazvao je ogorčenost na strani HDZ-a spomenuvši Ahmičku skupinu u konktekstu male filozofske rasprave o slobodi.

- Joso Nekić je izrekao najzloćudnija teza o tome da za našu slobodu moramo biti odgovorni njemu. I kome još? Ahmićkoj skupini, kazao je Vučetić.
On je  u stanci sjednice razgovarao s Nekićem koji je, kako je kazao povrijeđen što je njegovo ime s tim vezao te je za govornicom  Vučetić rekao kako neće spominjati Ahmićku skupinu u kontekstu s njim.

Tijekom višesatne rasprave o Znanstvenoj knjižnici, HDZ-ovi vijećnici su se  uvrijedili jer su ih s govornice i iz klupa nazivali kriminalcima i lopovima.

- Takvo vrijeđanje naših vijećnika da vas može biti sram, rekao je gradonačelnik Branko Dukić i najavio kako će iz protesta napustiti sjednicu. Mislio sam malo raspravljati, kazao je Dukić podsjećajući kako on na prošloj sjednici nije bio u Vijećnici ali njegovi su vijećnici vidjeli da je on tu.

Tako se očitovao gradonačelnik nakon stanke sjednice u kojoj su se dogovorili kako će se izraziti stavove nakon žučne rasprave oko smjene i novog saziva članova Upravnog vijeća Znanstvene knjižnice. Nešto prije 21 sat sa 16 glasova izglasane su te dvije točke. Jednoglasno su razriješeni Davor Aras, Marjana Bakmaz i Ante Bralić, razriješeni su a imenovni Rafaela Božić, Marko Lukić i Branimir Čakić.

Međutim, HDZ-ovi vijećnici i pročelnici očito su napustili vijećnicu što se moglo  zaključiti iz ishoda glasanja a ne iz otežanog praćanja video prijenosa.

Predsjednik Kluba HDZ-a Damir Burčul zaprijetio je kako će oni otići ako se bude vrijeđalo na grub način i beštimalo. - Mi se ovdje sukobljavamo a iza vrata sjednemo, pijemo kavu i šalimo se. Međutim, percepcija građana je kao da se mi ovdje koljemo i ubijamo, otkrio je Burčul.

Ante Rubeša ne smatra da je beštimao a da su vrijeđali neki pročelnici. - Već 10 godina preko vaših medija Pupića Bakraća i mene prikazujete redikulima i da ovdje radimo cirkus a mi samo govorimo istinu, očitovao se  Rubeša u ime Kluba AM.
U ime svog kluba, Enio Meštrović je apelirao na sve vijećnike da se suzdrže. -I meni to nije lako. Ja se zacrvenim, a srce mi zalupa, kazao je Meštrović i pozvao na kulturni dijalog.

- Ne treba se lagati. Nije prvi put da se u ovoj Vijećnici vrijeđa. Ne razumijem zašto ste napustili Vijećnicu. Ne budite frajle i odradite ovo muški, poručio je Radeta.

- Jasno da nikoga nisam vrijeđao već sam koristio svoj akademski govor kao što uvijek radim kako bi opisao stanje, objasnio je predsjednik GV. Prema Vučetiću, vijećnici su rekli što misle i pokazali svoje slabosti i emocije. Pozivao je vijećnike da svoje osjećaje usmjere na dnevni red. Da mrak ne bi bio mračniji od naših duša, kazao je Vučetić.