Nakon što su im lokalni izbori pokazali gdje su i što su, HDZ nakon izbora stranačkih tijela na godinu dana, provodi unutarstranačke izbore kojim će se iskristalizirati čelnici te stranke na četiri godine.

Pa tako i u zadarskom HDZ-u koji će, kako doznajemo, provjetriti članstvo s novim i mlađim kadrom koje se želi dokazivati, ali će se uvažavati i dugogodišnji članovi. Kroz te izbore planira se revitalizacija stranke s novim licima. Praktički je po toj formuli sadašnji sastav HDZ-ovih gradskih vijećnika. Nažalost, politika na lokalnoj, ali i na europskoj sceni koja je bazirana na tim mlađim kadrovima, uglavnom je PR-ovska, a rijetki su autoriteti i političari s karizmom.

Plenković je pobornik političkog marketinga i komunikacija makar se one ponavljale kao i na majici Dukića u posljednjoj kampanji

Zato nema sumnje kako zadarski HDZ ostati u tim okvirima. Iako nismo dobili izravnu potvrdu, očekuje se kako će Šime Erlić biti kandidat za predsjednika GO HDZ-a, dok će Božidar Kalmeta i dalje, unatoč spekulacijama nekih medija, ostati neprikosnoveni.

Izborni proces, započet 1. rujna, bit će isti - jedan čovjek jedan glas. Prvo se biraju temeljeni ogranci, a rok je 17. listopada.

Vrhunac političke jeseni HDZ-a bit će izbori Gradskog i Županijskog odbora i njihovih čelnika. Datumi nisu određeni. Članstvo će četiri puta izlaziti na izbore, a jedino što je izvjesno je izborna skupština koja bi se po tradiciji trebala održati u hotelu Donat. A tamo može biti uzbudljivo jedino ako se pojavi protukandidat Kalmeti.