Društvo arhitekata Zadar (ZDA) u petak je i službeno na e-oglasnoj javne nabave i novinama objavilo rezultate arhitektonskog natječaja za idejno rješenje uređenja prostora nekadašnje vojarne Stjepana Radića.

Autori prvonagrađenog rada su mladi arhitekti kojima je Split poveznica: Ena Vladislavić, Ivan Maurović, Dunja Mitović i Hana Paleka, (Dunji Mitović objavljeno je krivo prezime - ona je Mitrović, op.a). Iako je nastavljena praksa prema kojoj zadarski arhitekti baš i ne sudjeluju na natječajima za rješenje zadarskog prostora koji su rijetki kao i njihovo pojavljivanje, u pobjedničkom timu je Zadranka Hana Paleka. Druga nagrada pripala je autorskom timu u kojem je i Lucia Kalogjera, članica Društva arhitekata Zadra.

Obrazloženje prvonagrađenog rada koje je kao i ostala četiri rješenja dobilo jednoglasnu podršku članova Ocjenjivačkog odbora, čut će se na prezentaciji natječaja koju će do kraja ovog mjeseca objaviti Grad Zadar.

U tijeku natječaja Ocjenjivački odbor na čijem je čelu poznati hrvatski arhitekt Saša Begović odredili su kriterije izbora. Najpovoljnija cijena nije i ne može biti uvjet u odabiru s obzirom na to da arhitektonski natječaji prolaze kroz javnu nabavu.

Uz osnovne kriterije prostorni koncept u odnosu na širi i uži kontekst, kvalitetu, argumentiranu funkcionalnost rješenja, suvremenost izričaja... arhitekt Begović ih je pozvao da radove posebno sagledaj kroz tri kriterija: konceptualna jasnoće, urbanističku ostvarivost i arhitektonsku razrađenost.

Pored Begovića u žiriju su sudjelovali mladi i nagrađivan arhitekt Krešimir Damjanović, odavno umirovljena Nives Kozulić u ime ZDA, dok je u ime Županije član bila Anita Mijić, dipl. turistički komunikolog a Ante Ćurković, v. d. pročelnik za EU fondove, po struci dipl. politolog u ime Grada Zadra kao naručitelja natječaja. Njima je pojedinačno pripala naknada od najmanje 6.500 kuna neto (3.25 posto od ukupnog nagradnog fonda). Iznos nagradnog fonda od 200 tisuća kuna neto bit će podijeljen na pet nagrađenih sudionika dok su šesti dobili utješno priznanje.

Službeno je objavljeno kako će prvonagrađenom radu pripasti nagrada od 80 tisuća kuna, drugonagrađene Lucija Kalogjera (krivo napisano ime) i Dora Ivančan dobit će 50 tisuća, za treću nagradu 30 tisuća kuna dobit će Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić, Maja Furlan Zimmermann (X.3.M. d.o.o.).

Tomislav Krajina i suradnici Nina Podrug, Mislav Krajina, Joško Žanić kao četvrti dobit će 24 tisuća kuna, dok će skupina autora Bruno Raškaj, Marko Blagec i David Buczynski pripasti peta novčana nagrada od 16 tisuća kuna.

Tijekom natječaja postavljena su zanimljiva pitanja od kojih svakako intrigira upit: "Može li se implementirati stanovanje ili neka druga namjena osim kulturne unutar obuhvata?"

U odgovoru se ističe kako je u projektnom zadatku ispisano kako se u zoni obuhvata ne predviđa funkcija stanovanja, već isključivo sadržaji javne i društvene namjene. Na kraju krajeva, zato se i radi ovaj plan kako ne bi nekome palo napamet „hapiti" slobodne površine unutar zone koja je uglavnom izgrađena i to još za vrijeme talijanske vojne uprava do one JNA čijim je odlaskom prije točno 30 godina oslobođen najvrjedniji zadarski prostor.

Tema arhitektonskog natječaja anketnog tipa bila je zona u obuhvatu od 5.7 hektara. Ona je uglavnom zadana s postojećim stanarima i sadržajima. Sudionici natječaja pitali su i postoji li mogućnost ukidanja ili premještanja nove tople veze Gradske knjižnice i Centra za mlade. Zanimalo ih je i hoće li doći do iseljenja pojedinih korisnika nekad vojne imovine. Za sada je poznato kako će Županija iseliti Dom zdravlja i inspekcije iz dvije zgrade - one koji su privlačili najviše građana kao korisnika njihovih usluga.