Danas u podne zadarski nadbiskup Želimir Puljić blagoslovit će Katoličku osnovnu školu Ivo Mašina, koja je u ponedjeljak počela s raodm. Kako javlja Zadarska nadbiskupija, to je najveća suvremeno opremljena novoizgrađena odgojno - obrazovna ustanova u Zadarskoj županiji u vrijednosti 50 milijuna kuna.

Trenutno školu pohađa 150 učenika u šest razrednih odjeljenja. Upisana su nova dva prva razreda, svaki s po 25 učenika i jedan peti razred. U novu školsku zgradu preselili su se učenici 2., 3. i 4. razreda koji su pohađali Katoličku osnovnu školu Ivo Mašina koja je djelovala u zgradi Nadbiskupskog sjemeništa Zmajević na poluotoku u Zadru. Među 150 učenika je 88 novoupisanih, a još mnogi zainteresirani roditelji nisu uspjeli upisati dijete u katoličku školu zbog kapaciteta škole koju će u budućnosti pohađati 500 učenika. Svake godine upisivat će se prva dva razreda.

Školu Ivo Mašina pohađaju djeca iz Bokanjca, ali i drugih dijelova Zadarske nadbiskupije jer katoličku školu, navodi se, upisuju djeca po izboru roditelja kao svoju vrijednosnu odluku, ne upisuje se primarno po mjestu stanovanja učenika.

Roditelji imaju očekivanja od te škole i veliko poštovanje učitelja, prepoznaju trud u radu s djecom. „Iz ove škole djeca teško idu kući" kaže Marija Baljak, učiteljica 1. b razreda. Završila je srednju katoličku školu kod sestara milosrdnica u Zagrebu. "Smatram da je jako dobro za društvo kako se djeca odgajaju i uče u katoličkoj školi. Želim ponuditi puno pažnje djeci. U produženom boravku nije samo čuvanje djece nego se i puno radi. Piše se, uči, djeca borave s nama u školi 10 sati. Oni su s nama cijeli dan. Mi smo njima praktički drugi roditelji" rekla je Baljak.

Reakcije roditelja prvog dana škole su pune zahvalnosti i zadovoljstva. Marko Jukić ima dvojicu sinova u školi, u 2. i 3. razredu. Svako jutro dovozi djecu iz Petrčana gdje živi. Pohvalio je „kvalitetu edukacije, cijeli mentalni sklop katoličke škole".

"Očekujem da će Laura primiti moralne vrijednosti koje su se u ovom svijetu pogubile. Posebnost je što će se učiti kršćanskom nauku i vjeri, što je u drugim školama zanemareno", dodaje Nadrijana Rogić, koja je u školu upisala kćer Neu.