Osnovna škola Bartula Kašića preuzela je primat po broju učenika od OŠ Šimuna Kožičića Benje.

Jučer je započela nova školska godina kojom je u OŠ Bartula Kašića upisano 1215 dok je u Benji 1.100 učenika. Lani smo imali 1400 učenika, podsjeća ravnatelj Dražen Adžić. I sada nam dolazi po pet, deset učenika koji se žele upisati u našu školu tako da vjerujem da će broj učenika doći do 1150, najavio je ravnatelj škole koja će se, prema uvjerenju Adžića, dogodine vratiti na prijašnje brojke. Tada se očekuje useljenje velike zgrade na Balafuži. I prije novog vala pridošlih stanovnika tog zapadnog dijela grada, u Benji je primjetan dolazak učenika iz drugih država.

- Imamo učenike koji su došli iz SAD-a i Brazila, ističe ravnatelj Adžić primjer lokalne globalizacije.

Stanogradnja u Zadru je očito pokrenula migracije učenika. Izgradnja velikog broja stambenih zgrada uz Ulicu Nikole Tesle sigurno je dovela do napućenosti u OŠ Bartula Kašića unatoč preseljenju 56 učenika u novu, Katoličku školu na Novom Bokanjcu. Otišla su nam dva odjeljenja, ali mi nemamo manje nego više učenika, kazala je ravnateljica Katica Skukan. Lani su imali 1.024, a ove godine 1.215 učenika.

Kako organizirati nastavu u takvim školama, pravo je umijeće kombinatorike ravnatelja i stručnih službi. U OŠ Šimuna Kožićića Benje su 24 učionice. Kada su četvrtaši u smjeni, onda oni moraju uzeti dva odjeljenja od viših razreda, ilustrirao je Adžić dio rasporeda kojeg je prema onom kako nam ga je iznio i sam uvidio koliko je to složeno. Ali neka djece, ustvrdio je ravnatelj škole koja prostorno ima potencijal za širenje, što je pitanje politike Grada Zadra  koji je osnivač osnovnih škola.

Međutim, nova škola na Novom Bokanjcu nije riješila ni korak na putu prema nastavi u jednoj smjeni u Zadru.

Prijem u OŠ Š. Kožičića Benje

Pitanje je hoće li to dočekati i najnovija generacija prvašića koja je jučer primljena u dvorištima dviju najvećih škola. Lani ga nije bilo zbog epidemiološkh mjera. U Kašića je bio poslijepodnevni prijem za nove učenika, a u Benje je to napravljeno ujutro uz prigodni program i bez blagoslova svećenika.