- Sveučilište u Zadru do sada se brže razvijalo po studijskim programima, znanstvenim i stručnim projektima, nego infrastrukturno. Iskusili smo krhkost demonstracije sile odbijanjem financiranja naše sveučilišne infrastrukture. Osnažilo nas je to još boljom suradnjom s Gradom Zadrom. U tijeku su radovi na uređenju okoliša i interijera novoga studentskog doma, unutar kojega će se otvoriti studentski restoran, za mjesec dana počinjemo s obnovom stare zgrade Tehničke škole. Dovršena je tehnička dokumentacija za izgradnju zgrade za STEM odjele i drugim dijelom studentskog dormitorija. Vlada je Sveučilištu dodijelila u vlasništvo zgradu nekadašnje vojarne u uvali Lučina na otoku Molatu za potrebe ostvarenja programa Arhipelogos, a Zadarska županija ustupila je pravo građenja na preostalom dijelu kompleksa stare Tehničke škole. Također, Općina Preko sa Sveučilištem je ugovorno pripremila temelj za cjelovitu obnovu stare škole na otočiću Ošljaku i prenamjenu toga prostora za istraživanje otočnog stanovništva i iseljeništva. Kao rektorica Sveučilišta mogu vam reći da ne spuštam sveučilišna jedra. Za mene je Sveučilište projekt, i to hrvatski projekt, poručila je rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican na današnjoj Svečanoj sjednici kojom se obilježava Dies academicus 2021.

Svečanoj sjednici nazočili su ministar Radovan Fuchs kao izaslanik Vlade, izaslanik predsjednika RH Velibor Mačkić, izaslanica predsjednika Sabora Grozdana Perić, rektorski zbor predvođen predsjednikom Marinom Milkovićem, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje Jasmina Havranek, prorektori, župan Božidar Longin, gradonačelnik Branko Dukić i drugi visoki uzvanici.

Rektorica Vican podsjetila je kako je Sveučilište u Zadru 2002. godine obnovljeno kao integrirano sveučilište koje baštini tradiciju najstarije visokoškolske ustanove u ovom dijelu Europe; sveučilišta koje je visokoobrazovne i doktorske diplome izdavalo još 1396. godine.

- Danas smo moderno hrvatsko sveučilište s 27 odjela i nizom atraktivnih studijskih programa, jedinstvena smo institucija koja ima čvrsto uporište u humanističkim i društvenim korijenima, a uspješno se razvijamo u tehničkim, prirodnim, biomedicinskim i interdisciplinarnim područjima znanosti. Naša posebnost je zadržavanje manjih studijskih skupina, time i manjih upisnih kvota, iako je taj naš kvalitativni kriterij nauštrb financiranja naše institucije. Male skupine osiguravaju nam to da nemamo studenata koji žele napustiti studiranje u Zadru, jer se studenti uspješno socijaliziraju i uviđaju kvalitetu studija koju im omogućujemo, istaknula je Vican.

Unatoč zabrani zapošljavanja od 2013. godine, podcijenjenosti društveno-humanističkih znanosti, unatoč činjenici da je Sveučilište financijski najoštećenija javna visokoobrazovna institucija u RH od uvođenja tzv. programskih ugovora, unatoč konkurenciji na nacionalnoj razini s obzirom na broj visokoobrazovnih institucija, jako se ponosi činjenicom da je interes učenika za upis na dvije trećine studijskih programa tri do 15 puta veći od upisnih kvota.

- Naši znanstvenici predano, savjesno i nadasve dobronamjerno pristupaju istraživanjima turizma, marikulture, ribarstva, poljoprivrede, a istodobno promišljeno razmatraju humanističke i društvene aspekte prošlosti, sadašnjosti i budućnosti koje nikako nije moguće mehanicistički sagledavati samo kroz kvantitativna vrednovanja beskonačnih nizova i klastera numeričkih podataka koje se, apsurdno, sve rjeđe koriste za dobivanje informacija. U tome nastojimo dodatno potaknuti akademsku i širu zajednicu na aktivnije sudjelovanje u kreiranju javnih politika, pristupa i izričaja o onim temama koje nas na različite načine dotiču i prožimaju ne samo kao potrošače dobara i usluga nego sukreatore ambijenta u kojemu živimo i djelujemo na regionalnoj, nacionalnoj i internacionalnoj razini, zaključila je rektorica.

Ministar Fuchs rekao je kako je u 19 godina postojanja zadarsko sveučilište postiglo ogromne rezultate, isprofiliralo se u moderno sveučilište s društveno-humanističkim, ali i tehničkim i prirodnim znanostima.

- Čestitam i Zadru i Zadarskoj županiji, zna se što jednom gradu i regiji znači sveučilište. Mala smo država s relativno malo stanovnika, trebamo svakoga tko pokazuje akademske vrijednosti i izvrsnost. Veseli me što Sveučilište u Zadru ide putem prepoznatljivosti svojih studija širom svijeta, što pokazuje i sudjelovanje u zajednici europskih sveučilišta, rekao je Fuchs i poželio da se što više nastave ove godine izvodi uživo, budući da je kontakt studenta i nastavnika bitan za usvajanje vještina.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić najavio je kako će Grad i nadalje pratiti rast sveučilišta te studentima ponuditi sve resurse kako bi baš u Zadru gradili svoje profesionalne karijere nakon stjecanja diplome, dok je župan Božidar Longin podsjetio kako je inicijativa o pokretanju sveučilišta donesena nakon sastanka u Domu županije 2001. godine, dok je današnji laureat dr. Damir Magaš, na samom početku tadašnje Zadarsko-kninske županije bio član Županijskog poglavarstva, ujedno i autor naše prve županijske monografije.

Posebno svečano bilo je na kraju, kada je prvom rektoru Sveučilišta u Zadru, ali i posljednjem dekanu nekadašnjeg Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Damiru Magašu, uručena diploma professor emeritus. Prorektor prof. dr. sc. Josip Faričić rekao je kako stručno povjerenstvo nije imalo nikakve dvojbe, budući da se radi o znanstveniku koji je, uz sve do sada navedeno, utemeljio studij geografije u Zadru, objavio prvu znanstvenu monografiju o suvremenoj Hrvatskoj, pridonio iskoraku hrvatske geografije, pa i dao veliki doprinos jednoj znanstvenoj disciplini na svjetskoj razini.

- U sjećanju naše obitelji kao da je bilo jučer kada su moji djedovi početkom 20. stoljeća živjeli u Zadru, ali su nakon Rapallskih ugovora otišli u Opuzen jer nisu htjeli biti nasilno talijanizirani. Maločas, 1956. godine, vratili su se u zadarsku Varoš te sam s očevih ramena gledao otvaranje ove zgrade i početak rada Filozofskog fakulteta. Putovao sam obalom, svirao u komornom orkestru, završio studij, 17 godina bio prostorni planer i ponovno se sjedinio s Filozofskim fakultetom, izabran dekanom, kasnije i rektorom Sveučilišta. Hvala svima koji su prepoznali tragove mog postojanja i djelovanja, malu kap koja pomaže tkati slap. Neka ovo sveučilište i ovaj grad i ovo srce Jadrana žive i cvjetaju na korist studenata, naroda, domovine, Europe i svijeta. Vivat academia, vivant professores, semper sint in flore!, rekao je professor emeritus Damir Magaš.