U subotu su djelatnici koji iznajmljuju brodove u Maslenici uočili najstariju kornjaču na svijetu koja je u Jadranskom moru plivala, ali zarobljena u mreži.

 - Ovo nije glavata želva, već sedmopruga usminjača, najveća kornjača na svijetu, u 130 godina viđena samo 30 puta u Jadranskom moru, napisali su uz video na kojem se vidi spašavanje ove rijetko viđene životinje.

Kornjaču koja je bila zapetljana u ribarsku mrežu uočio je skiper Buco iz Zagreba koji je upravo tada isplovio na svoju prvu samostalnu vožnju brodom. Znajući da joj ne može pomoći sam otišao je po pomoć u Maslenicu gdje su se brzo ukrcali Tomislav Baričević i Hrvoje Vulić, vlasnik broda. 

Sedmopruga usminjača najveća je od svih morskih kornjača na svijetu. Može narasti preko 2 metra s težinom i do 900 kg. Riječ je o vrsti reptila koja je posljednji preostali primjerak porodice kornjača čije evolucijsko porijeklo ide sto milijuna godina u prošlost. Nekoć davno su bile rasprostranjene diljem cijelog svijeta, no broj im drastično pada te su proglašene ugroženom vrstom.