Sutkinja Općinskog suda u Zadru Ana Zrilić proglasila je krivima trojicu muškaraca u dobi od 48, 33 i 35 godina koji su u svibnju 2016. godine dogovorno spriječili policijsko postupanje službenika Postaje aerodromske policije Zemunik.

Policajac je po završetku službe, vozeći se svojim osobnim automobilom, primijetio mlađu mušku osobu starosti oko 15 godina kako bosa i u poderanoj odjeći hoda po cesti. Dječak je primijetio da je on u policijskoj odori i počeo bježati te se sakrio u obližnje grmlje pored ceste.

Nakon što je zaustavio vozilo i krenuo prema mjestu gdje se sakrio, kako bi obavio službenu radnju provjere i utvrđivanja identiteta, policajac je vidio kako iz smjera romskog naselja iz predjela Sveti Martin teretnim vozilom marke Mercedes tip Sprinter dolaze okrivljenici. Prije nego što su četiri osobe dotrčale do njega, uspio je pitati ovog mladića koji je bio iza grmlja "Zašto se skrivaš i zašto bježiš", ali on nije ništa odgovorio već je počeo plakati.

Najprije su ga verbalno napali, a potom i fizički tako što su ga naizmjence snažno rukama nekoliko puta odgurivali u predjelu prsa i ramena te ga na taj način odgurali nekoliko metara dalje od osobe kojoj je trebao utvrditi identitet, govoreći mu "Što hoćeš, ostavi ga na miru".

Prvookrivljenik je zatim počeo govoriti da je to njegov sin i ga ostavi na miru, te da mu je osobna iskaznica kod kuće, zbog čega policajac nije mogao obaviti službenu radnju te je o svemu izvijestio dežurstvo Postaje aerodromske policije Zemunik, dok su se okrivljenici, zajedno sa osobom kojoj je policijski službenik trebao utvrditi identitet, udaljili vozilom u pravcu romskog naselja.

Tako su u već podeblji policijski dosje, dodali kazneno djelo protiv javnog reda-prisila prema službenoj osobi, zbog čega su uvjetno osuđeni na godinu dana zatvora. Primijenjena je mjera upozorenja te izrečena kazna zatvora neće biti izvršena ako okrivljenici u roku od pet godine ne počine novo kazneno djelo.

- Sud je u obzir uzeo činjenicu da je od počinjenja kaznenog djela proteklo više od pet godina, da oštećenik ne traži nikakvu naknadu štete, kao i subjektivne razloge na strani počinitelja, a to je činjenica da je policajac misleći da je migrant želio legitimirati bolesnog sina, a rođaka ostalih počinitelja, koji su iskazali da "nije sav svoj", stoji u pojašnjenju presude.