Na koncu ljetne sezone u kojoj smo gotovo svakodnevno, barem kad je riječ o nacionalnoj razini, slušali o prometnim nesrećama s motociklistima od kojih su neke imale i tragične posljedice, provjerili smo statistiku prometnih nesreća u kojoj su sudjelovali vozači na dva kotača na poručju Zadarske županije.

Protekle je godine smrtno stradao po jedan vozač i biciklist, a teške tjelesne ozljede je zadobilo 60 vozača mopeda, motociklista i biciklista. Do konca lipnja ove godine smrtno su stradala tri motocilista, a teške tjelesne ozljede su zadobila 22 vozača mopeda, motocikla i biciklista na zadarskom području.

U ove podatke se ne ubraja posljednja tragedija na cesti koja se ovog tjedna dogodila između mjesta Kolan i Mandre, a u kojoj je smrtno staradao biciklist koji nije stao na znak STOP.

- U 2020. godini evidentirano je ukupno 1480 prometnih nesreća. Vozači mopeda, motocikla i bicikli sudjelovali su u 167 prometnih nesreća, od kojih su u 109 isti vozači izazvali prometne nesreće. U prvih šest mjeseci u 2021. godini evidentirano je ukupno 660 prometnih nesreća. Vozači mopeda, motocikla i bicikli sudjelovali su u 72 prometnih nesreća, od kojih su u 42 isti vozači izazvali prometne nesreće, službeni su podaci iz zadarske policije prema kojima motociklisti, mopedisti i biciklisti skrive od 58 (ove godine)-65% (prošle godine) prometnih nesreća u kojima sudjeluju.