Stanovnici Mjesnog odbora Porovac - Mali Iž nezadovoljni su odgovorima o sudbini broda Bilova, koji privezan čeka bolje dane u luci pred mjestom.

- Nažalost, nakon Vašeg članka na portalu, mi stanovnici MO Porovac Mali Iž opet nemamo odgovor na najvažnije pitanje za nas: koja je budućnost broda Bilova? Mi smo poprilično uvjereni da njegova plovidba nikad više neće biti horizontalna već smo vertikalna. Mi mještani bili bismo sretni da brod plovi i lovi srdele. Mi nismo ništa krivi, kaže Silvo Panović iz MO Mali Iž Porovac.

Na tvrdnju vlasnika broda kako on ne može "staviti u džep" mreže koje već 12 godina drži na rivi, a u koje "seru i pišaju psi i iz kojih raste trava", kažu kako ih jednostavno treba prebaciti na krmu broda Bilova udaljenu 5 metara.

"Kaže kako su ovakvi brodovi inače na cijeni u SAD-u, pa je tako brod gotovo identičan ovome Western Flyer, na kojemu je plovio književnik John Steinbeck, proglašen dijelom povijesti te je na restauraciji u muzeju. S funkcionalne strane Bilova, koja je proizvedena 1947. godine, vjerojatno je i bolja od običnih ribarica koje danas plove na našem moru, a mogla bi istovremeno služiti i kao jahta. Do toga je naravno dug put obnove, koja je za sada neizvjesna. Trinaest godine kasnije Govorčinu je preostalo da svaki dan iz oštećenog broda privezanog u luci Knež izbacuje morsku vodu, čekajući spasonosni poziv iz nekog od brojnih birokratskih ureda koje je obišao, vjerujući da i sa 72 godine na leđima može vratiti brod u život.

- Mi iz Mjesnog odbora na to njegovo zapomaganje nemamo više vjerovanja. Sa 72 godine na leđima ni Joža Manolić ne bi više ulazio u biznis nadajući se da će se obogatiti, kažu mještani.