Iz zadarske policije pozvali su vozače, roditelje i djecu na pojačan oprez u prometu pred početak nove školske godine. U prve razrede osnovnih škola na području Hrvatske upisano je oko 40.000 prvašića, što znači i toliko novih svakodnevnih sudionika u prometu. Zato će policija u sklopu strateških aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa poduzimat razne aktivnosti kako bi djeca bila sigurnija.

Najpoznatija od svih aktivnosti je akcija „Poštujte naše znakove". Da je ova akcija pokazala svoju punu opravdanost, govori podatak da se broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od 1995. godine do sada znatno smanjio. Bez obzira na pozitivne pomake, unatrag deset godina, na hrvatskim prometnim površinama smrtno je stradalo 69 djece, a ozlijeđeno je njih 9481.. Prije petnaestak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima.

Najgore je da su djeca putnici najčešće u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba, s kojima bi trebala biti i najsigurnija, ali stvarnost je drugačija. Roditelji djecu nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. To je problem na koji će se, između ostalog, i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije.

Tijekom prošle godine na cestama je smrtno stradalo troje djece, dok je ove godine u istom razdoblju, u uvjetima povećanog i gušćeg prometa, smrtno stradalo šestero djece.

Policijski službenici su uoči početka školske godine pregledali prometnice i prometnu signalizaciju u blizini škola te zatražili uklanjanje uočenih nedostataka te će održati dvadesetominutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavati djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu.

Tijekom rujna, svakoga dana, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici će pojačano nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. Također će poduzimati sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima, odnosno prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu i sankcionirati sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola.

SAVJETI RODITELJIMA
* djecu u vozilima prevozite isključivo na propisan način,
* nikada, bez obzira koliko se žurili, a u pratnji ste djeteta, ne činite prometne prekršaje,
* porazgovarajte s djecom o prometu i ukažete im na potencijalne opasnosti koje im prijete,
* ukažite im na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu,
* vježbajte sigurno prelaženje kolnika,
* objasnite im svrhu pješačkog prijelaza i semafora, kao i razloge zbog kojih ih treba koristiti te ulogu prometnog policajca,
* ako je Vaše dijete prvašić, posebnu pozornost posvetite putu u školu, ali putu iz škole,
* odaberite najsigurniji put (ne nužno i najkraći) i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje po njemu,
* ukažite djetetu na sva opasna mjesta na tom putu,
* ispravite dijete u situaciji kada pogriješi, ali i nagradite ako usvoji i primjeni određena prometna pravila,
* vlastitim primjerom pokažite djetetu kako se treba ispravno ponašati u prometu,
* ne parkirajte nepropisno u zoni škole,
* neka djeca u vozilo ulaze i iz vozila izlaze na nogostup, a ne na kolnik,
* u situacijama kada dočekujete dijete pred školom ili kućom, ne činite to na suprotnoj strani ulice,
* ako se Vaše dijete kreće u prometu noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti, pobrinite se da bude vidljiv, da na sebi ima odjeću i obuću što svjetlijih boja, odnosno kupite mu odjeću, obuću i školsku torbu s ugrađenim reflektirajućim tvarima.