Prvi rujna 2021. godine bit će zapamćen kao dobar dan za hrvatske ugostitelje - nakon dugih devet mjeseci konačno mogu otvoriti vrata svojih zatvorenih prostora. 

Kako su dobru vijest iz Stožera dočekali zadarski ugostitelji, upitali smo predsjednika Ceha ugostitelja pri Obrtničkoj komori Zadar i vlasnika kafića "Brazil" na zadarskoj rivi, Roberta Kovačevića. 

- Kao da smo se probudili iz ružnog sna. Bila je ovo kaotična sezona koja je vrlo kratko trajala. Dobro je došla svaka kuna i svaki gost. Naravno da ovu odluku pozdravljamo, no bitno je naglasiti da se naši klijenti sasvim sigurno neće preko noći prebaciti u zatvorene prostore. Vrijeme je toplo i oni su u ovih gotovo godinu dana stekli nove navike ispijanja kave na terasama, jer nikako drugačije nisu ni mogli. Zimi, kada ugostiteljski objekti zapravo ne zarađuju, već preživljavaju, ova će odluka imati puno veći značaj. Samo da ne bude kratkoročna, još je uvijek skeptičan Kovačević.

Broj posjetitelja je ograničen tako da za svakog gosta budu omogućena četiri četvorna metra prostora, dok je propisan razmak između posjetitelja minimalno 1,5 metra. Stajaća mjesta nisu dopuštena, a za stolovima sa sjedećim mjestima zabranjeno je usluživanje grickalica. Gosti u zatvorenim prostorima moraju nositi maske pri dolasku i odlasku iz prostora te pri odlasku na toalet.

- Ponavljam da nas s raznoraznim kontrolama stavljaju "između dvije vatre", a to je vrlo nezahvalan položaj. Kako objasniti Poljacima i Česima koji nas najčešće ne razumiju, da moraju staviti masku kada odlaze na wc?, pita se Kovačević.

Koliko je ugodno iznenadila odluka Stožera da se otvaraju unutrašnji prostori kafića, toliko je neugodna bila najava ukidanja potpora.

- Sezona u Zadru zbiva se na Kalelargi i rivi, a ne, primjerice, na Bilom brigu. Mi smo otpočetka zatražili pošten odnos prema nama. Smatram da bi se, ukoliko je pad prometa kod određenog ugostiteljskog objekta i dalje veći od 60 posto, mjere državne potpore trebale nastaviti. Nitko se neće moći oporaviti preko noći samo zato što su mjere ublažene. Otvorili su svi kolege koji su to mogli učiniti, ali pitanje je za koga, zaključio je zadarski ugostitelj.