Nakon početka cirkusa IBAN-19, u kojoj je ravnatelj Srednjoškolskog đačkog doma Stipica Radoš na svoj osobni račun primao uplate turista koji su tamo bili smješteni u karanteni, od ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije dr. Zorana Škrgatića zatražili smo podatke o broju osoba i noćenja, što je jedno od brojnih neodgovorenih pitanja koje je otvorila ova brljotina.

- U Srednjoškolskom đačkom domu Zadar tijekom razdoblja od 20 srpnja do 20. kolovoza 2021. godine ukupno su bile smještene 22 osobe koje su bile pozitivne na COVID-19 te im je bila službeno propisana mjera izolacije. Od ukupnog broja osoba koje su boravile u spomenutoj ustanovi njih 8 bilo je u punoj izolaciji od 10 dana dok su ostali boravili u izolaciji od 2 do 8 dana, ovisno o pojedinačnom slučaju. (8 korisnika napustilo je izolaciju bez plaćanja smještaja), navodi se u odgovoru ravnatelja donesenom u konzultaciji s voditeljem Službe za epidemiologiju, dr. Alanom Medićem.

SDP-ov županijski vijećnik Jure Zubčić, koji je javnosti razotkrio ovu aferu, upozorava kako brojke ne štimaju. 

- Kako je onda moguće da ravnatelj Radoš u svom očitovanju pred Domskim odborom tvrdi da je izdano u tu svrhu samo 7 računa?! Da je računa manje nego što ih je bilo u domu s određenom mjerom izolacije moglo bi se objasniti da su učenici, kao korisnici doma, bili pod mjerom izolacije. Samo je problem što od 20. srpnja pa do 20. kolovoza nema učenika u domu. A najbolji je dio gdje Škrgatić navodi da ih je 8 pod mjerom izolacije napustilo smještaj u Đačkom domu bez podmirenja obveza. Od kada Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije prati podmirenje obveza smještaja osoba pod mjerom izolacije? S obzirom na to da za Đački dom znaju taj podatak, danas ću uputiti pitanje koliko je stranih državljana bilo pod mjerom izolacije u smještaju kod privatnih iznajmljivača i napustilo smještaj bez podmirenja obveze. Tko je u pravu, Škrgatić ili Radoš? Radoš tvrdi da je izdano 7 računa, te da su tri podmirena, a četiri nenaplaćeni. Škrgatić tvrdi da ih 8 nije podmirilo trošak smještaja? Kako osam, kad je sedam računa?, pita se Zubčić u analizi istog odgovora kojeg je kao i mi zaprimio od Škrgatića.

SDP-ov vijećnik upozorava i na drugu stvar koja se ne poklapa.

- Kako je prema popisu Zavoda za javno zdravstvo dosad bilo 19 stranih državljana oboljelo od Covid-19 zanima me je li među ovih 22 oboljelih bilo i hrvatskih državljana? Lažira li se broj oboljelih stranih državljana? Pitanja je bezbroj, a oni tonu sve dublje u svojim malverzacijama, poručuje Zubčić.

On je od Upravnog odjela za financije i proračun Zadarske županije, koja je osnivač ustanove, zatražio preslike Izjave i Upitnika o fiskalnoj odgovornosti Đačkog doma, dok je od prozvanog ravnatelja Stipice Radoša zatražio broj i ukupni iznos naplaćenih i nenaplaćenih faktura, izdanih u istu svrhu. Radoš mu je odgovorio kako je njegov upit poslao pravnoj službi kako bi prvo vidio može li dostavljati takve dokumente.

- Dan je šesti, ravnatelj još nije podnio ostavku, a afera otkriva da možda nije bio sam, kao i da ga vjerojatno neki štite. Pitanje je, ako nisu izdani računi za preostale pojedince pod mjerom izolacije kako su uopće naplaćene te usluge? Da nisu možda "na ruke"? Da nije možda iznos od 1600 eura puno veći? Ostavka odmah!, ističe Zubčić.

Da je taj iznos svakako veći, ubrzo su Telegramu potvrdili iz Zadarske županije. Osim prvotnih 1.556 eura, na računu Radoša pronađeno je još 5.500 kuna uplaćenih u svrhu noćenja u Đačkom domu.