U petak, 27. kolovoza svečano je obilježen Dan općine Poličnik i blagdan nebeskog zaštitnika Glavosjeka Sv. Ivana Krstitelja.

Uoči Svečane sjednice Općinskog vijeća koja je održana u Centru za razvoj i edukaciju položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod križa u dvorištu crkve sv. Nikole, a u Poslovnoj zoni Grabi organiziran je obilazak uspješnih riboprerađivačkih tvrtki Marikomerc i Mišlov.

Svečanoj sjednici, uz ostale, nazočila je ministrica poljoprivrede Marije Vučković, a Zadarsku županiju predstavljali su župan Božidar Longin i zamjenik Šime Vicković.

Uz uvodne govore domaćina, predsjednika Općinskog vijeća Darija Buljata i načelnika Davora Lončara koji su govorili o pozitivnim demografskim i gospodarskim pokazateljima te razvojnim projektima na području općine, okupljenima su se obratili saborski zastupnici Grozdana Perić i Tomislav Klarić, ministrica Vučković i župan Longin koji je naglasio da unatoč pandemiji s kojom sve svi skupa borimo već godinu i pol dana, projekti u Zadarskoj županiji, tako i na području Općine Poličnik - nisu stali.

- Dapače, brojni su u realizaciji, a još više projekata je u pripremi. Jedan od projekata na kojima mi i općina radimo zajedničkim snagama, izgradnja je budućeg Doma za starije i nemoćne na području Poličnika. Dobili smo i potporu resornog ministarstva i vjerujemo da ćemo to realizirati na zadovoljstvo budućih korisnika, ali i onih koji bi u tome Domu mogli pronaći radno mjesto, poručio je župan.

Istaknuo je zadovoljstvo turističkim brojkama i dodao da veliku zaslugu za očuvanje broja radnih mjesta imaju mjere Vlade RH uz sedam mjera potpore poduzetnicima koju je Zadarska županija donijela tijekom pandemije koronavirusne bolesti.

- Sigurnost je trenutno glavni brend Zadarske županije, i zato ne čude odlične brojke koje bilježi naš turizam koji je još uvijek naša najsnažnija gospodarska grana. U odnosu na rekordnu 2019. godinu u srpnju smo bili na 90 posto realizacije po broju noćenja, a u dosadašnjem dijelu kolovoza smo gotovo izjednačili brojke iz 2019. godine. Također, treba istaknuti da je i zaposlenost u rangu rekordne 2019. godine, u čemu je značajan doprinos dale i gospodarske zone iz vaše općine, koje zapošljavaju više od 1600 ljudi, naglasio je Longin. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je zadovoljstvo dolaskom u Općinu Poličnik koja je, prema njezinim riječima, pozitivan primjer kako lokalna samouprava kvalitetno promišlja o razvoju te radi na osiguravanju svih uvjeta za što konkurentniji rad poduzetnika.

- Zadarska županija ima izuzetan poljoprivredni i ribarski potencijal što, između ostalog, dokazuje i podatak da je na ovom području kroz Europski fond za pomorstvo i ribarstvo ugovoreno 1029 projekata, a do sada su isplaćena 433 milijuna kuna. Pritom smo osobito ponosni na projekte ulaganja u ribarske luke Gaženica i Vela Lamjana ukupne vrijednosti 100 milijuna kuna, po čemu je Zadarska županija vodeća u državi, kazala je ministrica Vučković.