Zbog sve učestalijeg kretanja pojedinih posjetitelja izvan područja koja su za to previđena te fotografiranja u ornitološkom rezervatu s opremom koja nije dozvoljena, iz PP Vransko jezero uputili su apel da se u zaštićena područja ne ulazi, a posebno ne snima uz korištenje dronova.

Kretanje posjetitelja u parku prirode dopušteno je isključivo na stazama koje su za to namijenjene: drvenoj poučnoj stazi ornitološkog rezervata, stazama na vidikovcu i lučici te označenim planinarskim i biciklističkim stazama. Unatoč tome posjetitelji često zalaze u zaštićene dijelove u kojima se odvijaju osjetljivi procesi gniježđenja ptica i podizanja mladih.

- Ornitološki rezervat osnovan je 1983. godine baš zbog toga da ptice imaju prostor u kojemu će se osjećati sigurno. Nažalost, svjedoci smo kako se preporuke ne poštuju, posebice što se tiče područja ušća glavnog kanala u jezero. Zbog toga apeliramo na posjetitelje da se zadržavaju isključivo u prostorima koji su za to namijenjeni, jer se i na njima mogu upoznati s prirodnim bogatstvom ovog područja, kaže ravnatelj JU PP Vransko Jezero Danijel Katičin.

Najviše štete čine oni koji dronovima ometaju mir stanovnika ornitološkog rezervata. Iako je svako komercijalno snimanje i fotografiranje zabranjeno bez prethodne najave i dopuštenja uprave, nije rijedak slučaj da fotografski zanesenjaci dolaze naoružani opremom te za svoje osobne ili komercijalne potrebe snimaju ptice u jezeru.

- Koliko znam, za korištenje dronova i inače je potrebno imati posebne dozvole, a ako ih netko ima možemo izdati dopuštenje na za to predviđenim mjestima. Međutim, na području posebnog ornitološkog rezervata upotreba drona nije dopuštena pa molimo sve one koji posjeduju takvu opremu da ne nanose štetu ovom zaštićenom krajoliku, poručuje Katičin.