Priče o slučajnoj koncentraciji THC-a u stabljikama konoplje pronađenima na plantaži u Smilčiću padaju u vodu, barem ako je vjerovati najnovijoj vijesti iz Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, koje je ispitalo 56-godišnjaka za kojega se sumnja da je zajedno s prvoosumnjičenim 58-godišnjim hrvatskim državljaninom, vlasnikom plantaže Marijem Lončarem, dogovarao prodaju droge na ilegalnom tržištu.

- Postoji osnovana sumnja da je drugoosumnjičeni 56-godišnjak, od početka siječnja 2021. do 18. kolovoza 2021. u Islamu Grčkom; na dijelu čestice zemlje na kojoj je tvrtka prvoosumnjičenika prijavila dopuštenu sadnju industrijske konoplje, sukladno prethodnom međusobnom dogovoru sa prvoosumnjičenikom, kao i s još jednom, za sada, neutvrđenom osobom, u cilju da se nepripadno materijalno okoriste proizvodnjom i daljnjom prodajom droge na ilegalnom tržištu povezao prvoosumnjičenika s tom trećom, za sada, neutvrđenom osobom. Osnovano se sumnja da su zajednički stvorili plan kako će na dijelu toga polja površine od 21.000 kvadratnih metara, zasaditi i uzgojiti konoplju tipa droge marihuana.

Osnovano se sumnja da su prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik posadili najmanje 7.728 sjemenki konoplje tipa marihuane na dijelu zemljišta te su vodili brigu o rastu i uzgoju posađenih biljaka konoplje tipa marihuane čije lišće i cvjetni vrhovi sadrže više od 0,3 posto Tetrahidrokanabiola (THC-a), a te su biljke narasle do visine u prosjeku od oko 163 cm i sadrže 8.860,15 kilograma droge marihuana, koja vrsta se nalazi na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga, navodi se u Priopćenju ODO-a.

Sucu istrage Županijskog suda u Zadru je predloženo da se protiv drugoosumnjičenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Sudac istrage je prihvatio prijedlog državnog odvjetništva i osumnjičeniku odredio istražni zatvor.

Na prijedlog državnog odvjetništva, sudac je ranije protiv prvoosumnjičenog 58-godišnjeg hrvatskog državljanina odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.