Dok traju radovi na proširenju Ulice Franje Tuđmana, gradska uprava kreće u uspostavu I. faze Inteligentnog transportnog sustava, što predstavlja drugu komponentu istog EU projekta vrijednog 35 milijuna kuna.

Nabava, za koju je u tijeku prethodno savjetovanje, obuhvaća zamjenu i/ili ažuriranje semaforiziranih raskrižja na ukupno 18 dionica, prema prometnom elaboratu kojeg je za milijun kuna izradila zagrebačka Elipsa - S.Z.

Među lokacijama su i dvije na kojima su semafori novost kojeg je donio projekt rekonstrukcije Tuđmanove ulice. Radi se o raskrižjima kod Novog kampusa (Ulica II. Zasjedanja ZAVNOH-a) te kod skretanja za zgrade TIZ-a (112. brigade).

Osim zamjene / ažuriranja semafora, nabava teška 10.4 milijuna kuna obuhvaća i ugradnju 14 info displeja, video detekcijskog sustava/senzora za detekciju kretanja motornog prometa, dobavu i uvlačenje optičkih kabela te uspostavu centralnog nadzornog i upravljačkog sustava odnosno Gradskog centra za kontrolu prometa. Cilj je poboljšati tečnost prometa u Zadru, odnosno formirati nove "zelene valove", u vrijeme kada postojeći više nisu upotrebljivi.

Nakon ponovljenog prethodnog savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima, koje traje do 2. rujna, očekuje se raspisivanje javnog natječaja za izvođača radova. Rok instalacije opreme je maksimalno 180 dana od potpisa ugovora s odabranim ponuditeljem, a ugovor završava puštanjem u rad sve opreme, najkasnije u roku od 7 mjeseci.