U petak, 3. rujna s početkom u 19 sati Inovativni Zadar organizira radionicu „Sustavi praćenja klimatskih promjena" s priznatim zadarskim stručnjakom Lovrom Valčićem.

Valčić je osnivač i direktor razvojno-istraživačkog instituta „Bruncin" koji u suradnji s partnerima iz Europe, Sjeverne Amerike i Azije sudjeluje u istraživanjima polarnih krajeva. Jedini je Hrvat u timu od 30 znanstvenika i aktivista iz cijelog svijeta, koji su ispred glasovitog hotela „Schatzalp" u Davosu postavili pravi pravcati arktički istraživački kamp, te čovjek koji desetak puta obitavao u polarnim krajevima.

Pored istraživačkog rada „Bruncin" se bavi i razvojem i proizvodnjom mjernih sustava i senzora koji se koriste za autonomno mjerenje i praćenje atmosfere, snijega, leda i oceana u polarnim krajevima.

Promjene u polarnim krajevima, koliko se god se one nama u Hrvatskoj činile nebitnima, svakako su jako bitne i utječu na vrijeme i klimu cijele sjeverne i južne hemisfere

- Ono što se događa na Arktiku, ne ostaje na Arktiku!

Pred nama je stoga dinamično razdoblje ubrzane promjene klime koje će dotaknuti sve naše živote: od uzgoja tradicionalnih vrsta poput maslina do infrastrukture poput riva ili odvodnih sustava.

Budući da su ove promjene sada skoro sigurno neizbježne, moramo početi raditi na adaptaciji. Za uspješnu adaptaciju bit će potrebna suradnja javnog, privatnog i obrazovnog sektora te lokalnog stanovništva. Iako klimatski modeli koji nam pomažu pri analizi budućih rizika postaju sve bolji, važno je utvrditi njihovu praktičnu vjerodostojnost i vrijednost, što se postiže skupljanjem i analizom aktualnih podataka pomoću senzora na kopnu i moru. Aktualni podaci su isto tako nužni za uspostavu sustava ranog obavješćivanja o ekstremnim vremenskim događajima.

Valčić će zainteresiranima pokazati poznate i predviđene rizike za ovo područje te napraviti pregled sustava i senzora koji mogu pomoći pri adaptaciji.

Radionica će se održati u konferencijskoj dvorani na drugom katu poduzetničkog inkubatora na Novom Bokanjcu, na adresi Grgura Budislavića 99. Prijave na radionicu podnose se putem linka: https://linktr.ee/InovativniZadar