Gradonačelnik Branko Dukić s zamjenikom Antom Babićem i pročelnicima Darkom Kasapom, Antom Ćurkovićem i Robertinom Dujela te direktorom tvrtke „Nasadi", Josipom Krnčevićem, obišao je radove na uređenju dijela šume Musapstan, objavljeno je na stranicama Grada Zadra. Radove provode Hrvatske šume, a riječ je o izgradnji dodatnih sadržaja za igru i rekreaciju koji će potaknuti veći broj sugrađana da svoje slobodno vrijeme kvalitetno provedu okruženi prirodom. 

- Projektom je predviđeno uređenje poučne šljunčane staze ukupne dužine oko 5,5 kilometara, šljunčane trim staze dužine 1500 m, a uz nju i izgradnja vježbališta površine 800 m2, zelene učionice od 400 m2, veliko dječje igralište površine 1600 m2 te klupe za odmor i prateći info panoi na području šume Musapstan, kazao je Mislav Maršić iz Hrvatskih šuma koji je dočekao gradonačelnika Dukića i objasnio da je cjelokupni obim radova financiran europskim sredstvima - nešto manje od 100 tisuća eura. 

Rok za izgradnju i dovršetak cijelog projekta je šest mjeseci, a do sada su probijene trim staze i pješačke staze te je započela izgradnja igrališta. Marišić je također napomenuo kako je posljednjih desetak godina na području šume posađeno novih 13.600 sadnica pinije.

- Zadar kreće snažnije nego ikad u svoju zelenu priču. Na Musapstanu se radi puno parom, stoga zahvaljujem Hrvatskim šumama, našem partneru u ovom projektu koji u ovom posebnom prirodnom okruženju pripremaju niz novih sadržaja namijenjenih građanima svih uzrasta. Neće više biti smeća na Musapstanu. Uz kamere koje već postoje, do završetka ovih radova Grad će, nakon što Hrvatske šume prihvate inicijativu, izraditi prirodne zelene barijere koje će spriječiti nekontrolirani ulaz vozilima i odlaganje otpada. Također, UO za graditeljstvo izradio je idejno rješenje za izgradnju pristupne ceste i dva parkirališta te je za tu namjenu ishođena i lokacijska dozvola, istaknuo je Dukić te dodao da je dovršena izrada Predstudije modela razvoja urbane šume Musapstan.

Inovativna urbana šuma za zeleniju, održiviju i otporniju budućnost Zadra

Predstudija za Mustapsan prva je sustavna studija urbane šume u RH izrađena prema načelima nove Urbane agende za EU. Cilj studije bio je postavljanje osnove za razvoj pilot projekta nove generacije urbanih šuma. Predloženi su modeli upravljanja šumom, utvrđeno je trenutno stanje i izazovi u njezinom razvoju. Suvremene urbane šume bitna su tema Zelenih politika EU, te su s tim u skladu planirane buduće aktivnosti i projekti na prostoru obuhvata šume Mustapsan.

Do sada su se urbane šume promatrale prvenstveno kao prostor estetskih kvaliteta, a danas su one najvažniji urbani prostori u EU perspektivi. U svjetlu klimatskih promjena urbane šume postaju kontrapunkt urbanizacije i prostori razvoja rješenja zasnovanih na prirodi. Države aktivno rade na računanju ekonomske vrijednosti urbane šume, te je njihova uloga u lokalnom ekonomskom razvoju značajna tema EU gradova.

Novi parkovi u gradu

Dukić istaknuo je kako Grad planira i druge javne zelene gradske površine urediti u javne parkove i staviti u službu građana te će se, s obzirom na nove mogućnosti sufinanciranja zelenih projekata europskim sredstvima, unaprjeđenju urbanog zelenila u Zadru dati prioritet i kroz prostorno-plansku dokumentaciju. Lokacije koje su za to namijenjene su sve lokacije koje su u državnom ili lokalnom vlasništvu, a prostornim planom su predviđene kao zelene zone.

- Upoznali smo javnost s investicijom u parku Vruljica i ono što smo najavili je uređivanje zelenih zona po kvartovima. Označili smo ih i sad idemo rješavati jednu po jednu. Među prvi. projektima je uređenje borove šume kod predvojničke. Što se tiče šume Musapstan ona polako postaje još jedan dnevni boravak građana. Nakon ovih investicija i projekta koji sprema odjel za EU fondove Zadar će u još jednoj temi postati predvodnik, a Mustapsan će nam svima služiti na ponos, zaključio je za gradonačelnik Dukić.