Dolazak velikog broja turista u Zadar i ove godine ukazao je na problematičan suživot ovakvog vida turizma i podnošljivog života malobrojnog preostalog stanovništva u gradskim središtima. Turiste se trpi ne samo po gradu - i po selima u okolici mnogo je sagrađenih bazena na kojima gosti tulumare sve do rane zore, pa valja malo i pretrpjeti za dobrobit zajednice i onih koji od toga žive. Ali kako ljeto odmiče dojam je da su zabave sve razularenije a kontrola sve oskudnija, pa su stanovnici Poluotoka opet došli do ruba pucanja.

Kako nam je više njih posvjedočilo ovih dana, noćni provodi pretvorili su se u divljaštvo koje seže do ranih jutarnjih sati.

- Na rivi se svake večeri održavaju privatni partiji, uz urlikanje i vrlo glasnu muziku iz privatnih zvučnika. Sada se već očito i pročulo među turistima da mogu bez ikakve odgovornosti i pravila imati mjesto za party na kojem mogu raditi što god ih je volja. Time zapravo Zadar postaje grad bez reda i pravila, grad u kojem grupe ljudi mogu kaosom pretvoriti turizam u sve ono što turizam nije, sve ono što su naši preci stvarali godinama, a to su zakon i red. Kada posjetitelji vide da reda nema, tako se i ponašaju, žali nam se jedna stanovnica Poluotoka.
Smatraju da je za pogoršanje "zaslužno" i preseljenje policije s Poluotoka na Voštarnicu.

Dok je policijska postaja bila u zgradi suda, kažu, incidenata je bilo puno manje, jer je i policajaca bilo više. U PU zadarskoj međutim kažu da je broj službenika isti kao prošlih godina, da ih je na Poluotoku dovoljno a sigurnosna situacija zadovoljavajuća.

- Bez obzira što je sjedište Prve policijske postaje izmješteno sa Poluotoka, broj policijskih službenika koji opserviraju to područje nije smanjen, naprotiv broj policijskih službenika je povećan obzirom na trajanje turističke sezone. Policijski službenici svojim angažmanom nastoje prevenirati i spriječiti kažnjiva ponašanja, a poglavito činjenje kaznenih djela ili prekršaja.

Što se tiče problematike javnog reda i mira tijekom kasnih noćnih sati, policijski službenici su neprestano tijekom noćnih sati prisutni na području Poluotoka u cilju očuvanja povoljnog stanja sigurnosti te prevencije svih oblika narušavanja javnog reda i mira. Svi prekršitelji se sankcioniraju temeljem važećih zakonskih odredbi, poglavito Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kao i drugih zakona. Isto tako se obzirom na povećan broj domaćih i stranih gostiju poduzimaju i druge potrebite mjere i radnje te provode aktivnosti na temelju važećih Odluka vezano za pandemiju virusa Covid-19 u suradnji s drugim nadležnim službama, kao i osiguranja brojnih javnih okupljanja i drugih događanja na području grada Zadra, stoji u odgovoru iz PU zadarske.

Problemi koji se pojavljuju često nisu iz opsega policijskog djelovanja. Stanari se tako žale da su ulice izrazito prljave, pa se moraju oslanjati na kišu koje ovo Ijeto nije nažalost bilo.

- Ulice peru strojevi koji većinom idu samo na frekventnije lokacije i koje ne mogu dobro oprati takvu vrstu nečistoća. Cijela Kalelarga je puna zalijepljenog sladoleda na koji se onda uhvati i prljavština. Nisu rijetki prizori niti psećeg izmeta koji se također razmazuje po ulicama, kaže nam drugi stanovnik Poluotoka.

Nažalost, pokazuje se još jednom kako je jedini pravi lijek strpljenje, jer kolovoz dolazi svome kraju. Bit će još turista po gradu, pojavit će se i drugi problemi koji Poluotočane muče tijekom zime, ali barem će se smanjiti učestalost noćnih provoda pod njihovim balkonima.