Općinsko državno odvjetništvo u Zadru ispitalo je 58-godišnjeg Marija Lončara, nakon što je policija otkrila kako je u Islamu Grčkom uzgojio do sada najveću plantažu marihuane na području Zadarske županije.

Sucu istrage Županijskog suda u Zadru predložili su da se protiv njega odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

- Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 58-godišnjak od 1. svibnja do 18. kolovoza 2021. u Islamu Grčkom, na dijelu čestice zemlje gdje je njegova tvrtka prijavila dopuštenu sadnju industrijske konoplje, na dijelu polja površine od 21 000 kvadratnih metara, od ukupno 20 841 zasađenih stabljika, protivno odredbi čl. 3. st. 1. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga; u cilju da se nepripadno materijalno okoristi proizvodnjom i daljnjom prodajom droge na ilegalnom tržištu; posadio 7 728 biljaka konoplje čije lišće i cvjetni vrhovi sadrže više od 0,3 posto Tetrahidrokanabiola (THC), a te biljke sadrže 8.860,15 kilograma droge marihuana, koja se nalazi na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga, priopćili su iz DORH-a u popodnevnim satima ne navodeći je li sudac istrage prihvatio njihov zahtjev za određivanje istražnog zatvora protiv Lončara.