Ako svakodnevno svjedočimo nelegalnom kampiranju na području grada, pa čak i u njegovom samom središtu, kakva je tek situacija na rubnim dijelovima županije, u kojima je takve pojave gotovo nemoguće kontrolirati?

Dio odgovora dobili smo na fotografijama snimljenima u zaštićenom krajobrazu sjeverozapadnog dijela Dugog otoka, uz plažu Sakarun. Tamo srećom kamperi ne stižu automobilma, ali razapinju šatore, devastiraju okoliš, preuređuju ga za svoje potrebe, pale vatru u srcu sezone te time ugrožavaju zaštićeni krajolik, ali i šire područje Dugog otoka.

Kontrolu su ovih dana proveli nadzornici Javne ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije Natura Jadera. Iako se najčešće radi o edukaciji i upozorenjima onima koji ilegalno kampiraju, ovog puta ispisali su i veći broj kazni. Nažalost, ustanova ima samo tri nadzornika koji pokrivaju 13 lokaliteta od Vrela Une na samoj granici s BiH do Sakaruna na Dugom otoku, špilje Modrić kod Rovanjske ili Kolanjskog blata na Pagu.

Svako ilegalno kampiranje nije samo izbjegavanje plaćanja turističkih pristojbi, nego opasnost za održavanje postojećeg izgleda zaštićenih dijelova prirode.