U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održana je završna konferencija projekta POKRET - Projekt Osnaživanja KonkuRentnosti i Efikasnosti žena na Tržištu rada. Projektom POKRET zaposleno je 20 teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja na razdoblje od 24 mjeseca za provođenje usluge skrbi o 100 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju na području Zadarske županije.

Ženama iz ciljne skupine također je pruženo i certificirano obrazovanje za određeno deficitarno zanimanje na tržištu rada po izboru, kako bi ih se osnažilo i učinilo konkurentnijima za buduće traženje posla. Pored usluge pružanja pomoći u kući, krajnji korisnici su dobivali pakete osnovnih higijenskih i kućanskih potrepština na mjesečnoj razini.

- Kroz ostvarenje ovog projekta napravili smo jedan posve konkretan rezultat - pomogli smo skupini žena da dobiju certificirano obrazovanje za deficitarno zanimanje na tržištu rada, a ujedno smo ih zaposlili na razdoblje od dvije godine. Na taj smo način i smanjili pritisak na naš Dom za starije i nemoćne osobe jer su se te žene, kao gerontodomaćice, skrbile za ukupno 100 starijih osoba po njihovim kućanstvima. Važno je dodati da su dobrobit ovog projekta osjetili korisnici u većem dijelu naše županije, jer je njime pokriveno područje četiri grada i još pet općina, istaknuo je župan Božidar Longin.

Uz Zadarsku županiju koja je nositelj projekta POKRET, u svojstvu partnera sudjelovali su još i Grad Zadar, Hrvatski Crveni križ - Gradsko društvo Crvenog križa Zadar, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni Ured Zadar te Centar za socijalnu skrb Zadar.

Voditelj projekta Davor Lonić istaknuo je kako je ovo bio vrlo važan projekt za žene koje zbog godina teško nalaze posao.

- Ono što je najvažnije jest to da je podignuta kvaliteta razine života potrebitih na području Zadarske županije. Ovaj je projekt završen, no program Zaželi ide dalje i novi će se natječaji uskoro otvarati. Kroz ovaj projekt one su dobile priliku završiti dodatnu edukaciju kako bi bile zapošljivije na tržištu rada. One sada mogu nastaviti tražiti posao s novim obrazovanjem, ali i iskustvom koje su dobile kroz ovaj projekt, naglasio je Lonić.

Uz kratku panel raspravu koja je ukazala na važnost provedbe ovakvog projekta, održana je i svečana dodjela diploma ženama koje su bile zaposlene na projektu POKRET.

Projekt POKRET je započeo s provedbom 22. veljače 2019. godine, te završava 22. kolovoza 2021. godine. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020 te je odobren za financiranje u sklopu poziva Zaželi - Programa Zapošljavanja žena. Za provedbu projektnih aktivnosti odobreno je 4.264.637,66 kuna, od čega se 85% iznosa financira sredstvima Europske unije, dok se 15% financira sredstvima Državnog proračuna.