Premijer Andrej Plenković danas je u zrakoplovnoj bazi u Zemuniku, u pratnji ministra obrane Marija Banožića, ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Roberta Hranja obišao 855. protupožarnu eskadrilu 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zemuniku te pilote i tehničare koji su gasili požare u hrvatskom priobalju, ali i u Turskoj, Grčkoj i Bosni i Hercegovini. Ponovio je predanost svoje vlade da i dalje ulaže u hrvatsku vojsku i zrakoplovstvo, što je pokazano i odlukom da se nabave suvremeni borbeni avioni Rafale.

- Profesionalnost, požrtvovnost i radna energija koju ulažete svakog dana kako bi naši građani, turisti, susjedi, pa čak i šire bili zaštićeni od velikih stradanja. Sustavom domovinske sigurnosti omogućili smo dobre pripreme i brzu i učinkovitu reakciju svih sastavnica sustava, u kojem su vojska, policija, vatrogasci, civilna zaštita, HGSS, Crveni križ, gradovi, općine... Vjerujem da ste uzor mnogima koji će slijediti vaš primjer i postati piloti, tehničari i vojnici, rekao je Plenković, koji se kratko zadržao u razgovoru s pilotima.

Zamjenik zapovjednika protupožarne eskadrile Darko Kučej rekao je kako pilotima puno znači podrška koju imaju, a posebice pohvale građana na njihovom radu. Ministar Banožić pohvalio ih je još jednom za sve ono što su napravili tijekom turističke sezone.

- Svojom sposobnošću i hrabrošću ulazite tamo gdje je malo tko ušao gasiti požar. Ove godine imali smo velik broj letova, potrošili puno vode da bismo sačuvali imovinu naših građana. Svjedočili smo kako ste pomagali i u susjednim zemljama, koje imaju značajno veće materijalne resurse, ali smo najbolji u sposobnosti, volji i hrabrosti. Hvala vam na tome, poručio je Banožić.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je kako je ove godine zabilježeno oko 100 požara, što je značajno više nego prošle godine, ali se malo njih proširilo na preko 100 hektara prostora. Onaj najveći kod Segeta Donjeg prostirao se na području 24 kilometra, ali je ipak velikim angažmanom ugašen u najkraćem vremenu. Pilot Tomislav Vacenovski svjedočio je kako su im radni dani naporni, ali se vodi računa da ne budu preopterećeni. Maksimalni napor je sedam sati leta dnevno ili 100 bacanja vode.

- Nije puno ali navikli smo, glavnina posla je u dva i pol ili tri mjeseca. Jako smo zadovoljni našim zrakoplovima, kanaderi pokrivaju obalno područje, održavaju se prema međunarodnim standardima i u dobrom su stanju, skromno je rekao Vacenovski. Od svih požara, kaže, najteži su ove godine oni koje su gasili u Grčkoj i Turskoj.

Nakon posjeta pilotima i tehničarima premijer Plenković održao je radni sastanak u Zadarskoj županiji, nakon čega će nazočiti odbojkaškoj utakmici Hrvatska - Švicarska na otvaranju Europskog prvenstva u odbojci.