Hoće li se angažirati Tornado da vrši pritiska na gradske vijećnike kako bi izglasali rebalans od tri milijuna kuna za KK Zadar, je li „kupljena" jedna vijećnica s liste Enia Meštrovića, a tek rušenje gradonačelnika preko proračuna... To su samo neke kuloarske priče zadarske političke scene koja je aktivna i u vrijeme najveće obamrlosti od ljetne žege. Da će rujanska sjednica Gradskog vijeća biti krucijalna za gradsku vlast u Zadru pokazuju najave vijećnika s društvenih mreža, ali i televizijski istupi.

Zadarsko postizborno stanje osobito je zanimljivo N1 televiziji pa je Domagoj Novokmet, inače zadarski zet, ugostio Marka Vučetića provokativnog sugovornika, a onda je pozvao Šimu Erlića da brani HDZ-ovu politiku od napada tzv. nove demokracije.

Jesu li KK Zadar i (H)NK Zadar koje Grad Zadar financira s 11 izravnih milijuna kuna godišnje, najvažnija politička tema u Zadru? Prema izjavi šefa zadarskog HDZ-a, ona se koristi kao tema s kojom politizira oporba, iliti ga „blokovska većina" u Gradskom vijeću.

S druge strane, zvuči nevjerojatno izjava Šime Erlića „kako se HDZ pokušava odvojiti od Kluba kao poslovnog subjekta". Osim u dijelu kada se iz Gradskog proračuna daju milijuni za KK Zadar, napomenuo je Erlić. Grad Zadar je i prije nego je zakonski postao većinski vlasnik, preferirao samo KK Zadar a HDZ je 33 godine izvršna vlast u Zadru. Možda smo dobili odgovor na pitanje zašto Grad Zadar, odlukom HDZ-ovog gradonačelnika nema odgovornu osobu u Nadzornom odboru, jer je dosadašnji predsjednik, pročelnik Ivan Mijolović, zapravo HDZ-ovac.

- Najava stečaja nad KK Zadrom politika je koju propagira koalicija Srcem za Zadar, a podršku joj daje Enio Meštrović. Tu je i zazivanje USKOK-a u Klubu. Sve je to populizam „par excellence", izjavio je Šime Erlić, koji je jučer očito isprovocirao Meštrovića. - Ja bih htio da on javno kaže kako njegova lista nije dio koalicije, rekao je predsjednik GO HDZ-a. I javio se danas Enio sa Facebook objavom.

Erlić je jučerašnjim istupom pokazao kako politički sazrijeva i da je on jedini koji je pozvan braniti HDZ-ovu politiku. Gradonačelnik Branko Dukić to nije u stanju, a HDZ-ovi vijećnici nemaju tu dimenziju.

I kada se postavi pitanje na Vučetićevu tvrdnju o podvojenosti HDZ-a između Kalmetinih i Dukićevih ljudi, Erlić tvrdi - nema frakcija, HDZ je transparentan. O tezi da Kalmeta iz Poljane upravlja Zadrom, Erlić kaže kako i to potvrđuje njihovu zaluđenost Kalmetom. - Kad je čovjek na odmoru, oni smatraju da on kuje planove.

Na treći scenarij po kojem će se isprovocirati prijevremeni izbori u Zadru rušenjem proračuna, prvi zadarski HDZ-ovac kaže kako su građani siti izbora. Nove očekujemo tek za četiri godine, kazao je Erlić koji je više puta ustvrdio kako je u Gradskom vijeću postoji nestabilna većina.

Hoće li biti prebjega, a taj koji prijeđe bit će „politička hulja", kako je na N1 etiketirao Vučetić, upitan je poslije Erlić.

- Vučetić je zadnji koji o tome može govoriti jer je on sam promijenio najviše strana. On se pokušava prikazati kao vođa većine, a to nije. Niti je strategija HDZ-a da preuzima vijećnike, ustvrdio je Erlić, što i nije pokazala dosadašnja politička praksa u Zadru.