Općinski sud u Zadru potvrdio je optužnicu protiv djelatnika Gradske uprave Marija Živkovića, doznajemo od glasnogovornika suda Davora Dubravice.

Živković je početkom srpnja pritvoren zbog prijetnji koje je uputio jednom zadarskom novinaru, a potom i voditelju Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar dr. Alanu Mediću.

Živković je tada, u dva odvojena incidenta, najprije uživo zaprijetio zadarskom novinaru zbog teksta o pandemiji COVID-a, a nedugo nakon toga i glavnom zadarskom epidemiologu čiji je "skalp" na Facebooku spominjao zbog propagiranja cijepljenja u borbi protiv koronavirusa. Sudac istrage 11. srpnja prihvatio je prijedlog ODO Zadar te je protiv Živkovića, zbog opasnosti od ponavljanja djela, odredio istražni zatvor koji je mogao trajati najdulje mjesec dana.

Potvrđivanjem optužnice omogućeno je zadržavanje Živkovića u pritvoru, te bi on u njemu trebao ostati do daljnjega, moguće sve do donošenja presude. Naime, očekuje se da će sud provesti žurni postupak kako bi se vidjelo je li Živković kriv za navedeno djelo i je li ono dovoljno za zatvorsku kaznu. Predmet je dodijeljen sutkinji Mitri Meštrović.

Zadarskoj javnosti Živković je ranije bio poznat po organiziranju peticije za zatvaranje deponija Diklo.