Na Molatu je prošlog petka u rano jutro obavljeno zaprašivanje u akciji DDD za koju nisu znali gosti i turisti pa su nam se požalili njihovi domaćini.

Nije bilo ni obavijesti na Trznu, informacija je s Molata koju nam je i potvrdila predsjednica Mjesnog odbora Henryka-Sylwia Tetzlaff-Mračić.

- Nije bilo jer ja nisam bila na Molatu. Kod mene je štampač jer u prostoru MO imamo problem sa strujom. Većina mještana je usmeno obaviještena preko članova MO i nitko nam se nije žalio. Inače ne gledaju na oglasnu ploču i ne vide objavu o donacijama koje već treću godinu skupljamo za uređenje plaže, kazala nam je predsjednica MO otoka koji spada pod Grad Zadar.

Kakve donacije za plažu?

Prije tri godine nevrijeme nam je počupalo borove. Onda nam je Grad dao 14 tisuća kuna da se izvade ostaci stabala, a mi skupljamo novac za sadnju novih. Svaka donacija mještana i Sportsko ribolovne zadruge je objavljena na toj ploči, podsjetila je gospođa Mračić.

Zašto vam Grad nije dao novac za uređenje plaže?

Nemaju novca. Svako stablo košta tisuću kuna, ozbiljno će predsjednica MO na što smo se, naravno, nasmijali.

Eto, tako se i mještani meni smiju, kad im to kažem, kazat će predsjednica MO, nastavljajući malu bodulsku priču s Trenaza, platoa na kojem se okupljaju Molaćani. To je njihov mjesni forum. Stalno prijavljenih je 50 a na biračkom popisu 167, vrlo je važan podatak kojeg smo dobili od predsjednice MO.

I onda traže proširenje groblja. Kako, kad su to privatne parcele? Pa neka ih Grad otkupi. Kako, kad groblje nije registrirano? Ne postoji i mi ne plaćamo njegovo održavanje. Onda nastanke muk, prenosi nam Poljakinja na čelu MO Molat.

Predlažu oni i izgradnju mrtvačnice.

 - Kada im se kaže da je svega troje mještana umrlo na otoku u posljednjih 16 godina od kada sam ja u mirovini te da se klima uređaj i frižider pokvare ako ne rade, onda Molaćani to prihvate s a, aha, prepričava nam predsjednica MO asocijaciju na "Razgovor ugodni naroda slovinskoga".

Nakon 7 godina u MO Molat, gospođa Henryka-Sylwia Tetzlaff-Mračić rekla nam je da neće više, da se umorila. U prvom sazivu je bila član Vijeća MO, a onda je mjesto predsjednice preuzela prije dvije godine kada je umro njezin suprug Franko Mračić. On je bio obrazovana osoba, pun ljubavi za Molat na koji se vratio u mirovinu, a bio je među ostalim savjetnik ministrima Davorinu Rudolfu i Ivici Mudriniću. Njegova supruga je htjela završiti ono što je on započeo.

- Puno toga smo napravili. Uglavnom kroz radne akcije. Na žalost malo je mlađih ljudi koji se, prema riječima predsjednice MO, odazovu tim akcijama a starosna struktura na Molatu je uglavnom 65 plus.