Iz Zadarske nadbiskupije dostavili su raspred svečanih misnih slavlja na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza.

Svetkovina Velike Gospe - Vela Stomorina, kako Pažani nazivaju proslavu Marijina uznesenja, svečano se slavi u nedjelju, 15. kolovoza u župi Uznesenja BDM u Pagu i u drevnom paškom svetištu Gospe od Staroga Grada iz 14. st.

Uoči svetkovine, u subotu 14. kolovoza u svetištu Majke Božje od Staroga Grada u Pagu cjelonoćno bdjenje pred Presvetim sakramentom održava se od 21 sat do 6 sati. Na Veliku Gospu, u nedjelju 15. kolovoza, svečano koncelebrirano slavlje u zbornoj crkvi Uznesenja Marijina u Pagu u 19,00 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Mise u paškoj župnoj crkvi su i u 9 sati i u 10,30 sati. U svetištu Gospe od Staroga Grada u Pagu mise na Veliku Gospu su u 6 i u 8 sati, a u crkvi Navještenja Marijina kod paških benediktinki misa na Veliku Gospu je u 8 sati.

Također, Svetkovina Velike Gospe svečano će se proslaviti u svetištu Gospe Maslinske u župi Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru. U subotu, 14. kolovoza molitva krunice započinje u 19 sati, a u 19,30 sati započinje Misa bdijenja. Svetište Gospe Maslinske će biti otvoreno cijelu noć za molitvu i osobnu pobožnost. U nedjelju, 15. kolovoza, na svetkovinu Uznesenja BDM, mise na Belafuži su u 6, 7, 8 i 9 sati. Svečanu misu u 10,30 sati predvodi don Ljubo Planinić.

Svečano misno slavlje u 19,00 sati predvodi mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. Misi prethodi početak molitve krunice u 18,15 sati. Prilika za svetu ispovijed je od 6 do 12 sati i od 17 do 20 sati. Procesija nakon mise se neće održati.

Svetkovina Velike Gospe u Ravnim Kotarima tradicionalno se svečano slavi u župi Uznesenja BDM u Škabrnji. Svečano misno slavlje u škabrnjskoj župnoj crkvi Uznesenja BDM u 11,00 sati predvodi fra Andrija Bilokapić, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima.