Prema prognozi Državnog hidrometerološkog zavoda pred nama je još jedan toplinski val, a indeks opasnosti od šumskog požara vrlo je velik za područje Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Zadarska županija nije navedena u objavi Hrvatske vatrogasne zajednice, iako je stanje na terenu jučer bilo gotovo dramatično.

U 11:11 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavo o požaru raslinja na otvorenom prostoru na području Nadina. Požarom je bila zahvaćena hrastova šuma, nisko i visoko raslinje na površini od 50 hektara. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 17 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila iz JVP Benkovac, JVP Zadar, DVD-a Sv. Mihovil Galovac, Polača i Benkovac te jedan zrakoplov Canadair i tri Air Tractora. Intervencija vatrogasaca završena je u 22:34 sati.

U 15:26 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavo o požaru raslinja na otvorenom prostoru na području Biograda na Moru predio Crvena Luka. Požarom je zahvaćena mlada borova šuma na zasada neutvrđenoj površini. U gašenju požara sudjelovali su vatrogasci iz JVP Biograd na Moru, DVD-a: Pakoštane, Drage i Biograd na Moru te jedan zrakoplov Canadair i tri Air Tractora. Tijekom noći na dežurstvu su bila četiri vatrogasca sa dva vozila iz JVP Biograd na Moru.

Iz HVZ pozivaju građane na dodatan oprez i apeliraju na pridržavanja općih mjera za sprečavanje izbijanja požara. Za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar predviđene su visoke kazne. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 150.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 kn. Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine za što se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja.

Ukoliko primijetite dim ili požar odmah zovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.