Na jednoj strani prazno gradilište, a na drugoj masa - tako navečer izgleda zadarska riva koja je kao i svako ljeto poprište najvećeg hodočašća turista.

Cilj su im Morske orgulje i Pozdrav suncu, a na putu prema tim urbanim instalacijama nalazi se cirkus. Figurativno i stvarno jer su momci iz Španjolske izvodili cirkuske akrobacije. Njih je bilo i na drugim mjestima na rivi koja je svakog ljeta i mjesto gdje se izvode "brake dance" ekshibicija. Znaju oni kako oko sebe stvoriti gužvu, animirati publiku te nakon toga pobrati pljeska i zaslužnu zaradu.

Nisu jedini. Na rivi je već godinama lunapark, sve je više štandova na kojim se prodaju hrana, suveniri, antikviteti kao i izleti prebačeni s mula u zelenu zonu rive.
Taj zeleni pojas kao i svako ljeto je izgažen, trava požutjela, a suha zemlja pretvorena u prašinu. Idealni uvjeti za Afrikance koji s poda, kao i po cijeloj Europi, prodaju svoje suvenire. Između obalnog zida, koji će se u sklopu EU projekta obnoviti u postojećima gabaritima i tog zelenog pojasa, nalazi se zona koju Odjel za komunalne poslove svakog proljeća obnavlja tucanikom. Tijekom godine taj neprimjeren materijal isperu kiše, more učini svoje i stvaraju se kanali.

Po tucaniku je vrlo teško i neugodno hodati da bi se izbjegle ljetne gužve. Ali nameće se pitanje do kada će ovako izgledati zadarska riva za koju političari najavljuju da će bljesnuti nakon rekonstrukcije obalnog zida. On je u granicama Lučke uprave, dok je ostatak Obale kralja Petra Krešimira IV. i dalje opće dobro Grada Zadra.

More je podlokalo obalu, a dugogodišnji nemar devastirao najvrjedniji zadarski lokalitet.

I još nikoga nikad nismo čuli da se planira uređenje i tog zapuštenog dijela rive koja je možda takva jer je nekima želja vratiti joj povijesnu stambenu namjenu. Kad će ona pretvoriti u zeleni park s reprezentativnom šetnicom, eto javno pitamo iako znamo da su gradske vlasti na godišnjem odmoru.