Jedan Canadair CL-415 i jedan Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirani su tijekom dana u srijedu u akciji gašenja požara na požarištu kod Trilja u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Također, jedan Airtractor AT-802 angažiran je na protupožarnom izviđanju na ruti Zadar -Knin- Zadar, izvijestili su iz MORH-a.

Od početka II. faze Protupožarne sezone 21. lipnja do 4. kolovoza 2021., zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH su sudjelovale u gašenju 50 požara i to u: 20 u Šibenskoj-kninskoj, 16 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 11 u Zadarskoj, dva u Dubrovačko-neretvanskoj i jedan Primorsko-goranskoj županiji.

Pripadnici protupožarnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvršili su 36 protupožarnih izviđanja u županijama priobalja.

Na navedenim zadaćama, gašenju požara i protupožarnom izviđanju, izvršeno je 2.573 letova pri čemu je ostvareno 392:30:00 sati naleta, izbačeno je 11.887 tona vode, prevezeno 7,5 tona terete i utrošeno je 3.019 litara pjenila.

Tim besposadnih zrakoplovnih sustava angažiran je sedam puta i ostvario je sedam letova s besposadnim zrakoplovnim sustavom "ORBITER 3" u trajanju od više od 16 i pol sati, a u cilju provedbe protupožarnih izviđanja i izviđanja opožarenih površina.

Od Kopnenih snaga Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, 2. i 3. kolovoza 2021 angažirano je po 26 vojnika za gašenje požarišta kod Segeta Gornjeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji.