Tri sata trajala je danas rasprava o izvješću o poslovanju KK Zadar u (pret)prošloj godini. Direktor Željko Žilavec vijećnicima je predstavio klub, povijest, najveće igrače, ŠC Višnjik, rezultate u prošlim godinama, osvajanje dva Kupa Krešimira Ćosića i HT Premijer lige. Istaknuo je kako su prihodi od ulaznica u jednom trenutku s pola milijuna narasli na milijun kuna, ali su pali zbog pandemije. Omladinski pogon i skauting donose rezultate, mladi igrači već u novoj sezoni bit će dio prve momčadi, a dosezi na društvenim mrežama su najbolji u Hrvatskoj, takvi da omogućuju privlačenje sponzora.

- Najbitnije je reći da je u odnosu na prethodnu godinu gubitak veći za 1,9 milijuna kuna. Poslovni prihodi su niži zbog pandemije ali i sponzora (Crodux) koji više nije u klubu. Klub i uprava kvalitetno rješavaju pitanja iz prethodnih razdoblja. Troškovi na koje možemo utjecati su niži, a i sve je manje "kostura iz ormara" iz godina prije nego sam preuzeo klub. Uz Grad kao većinskog vlasnika i sponzore koje ćemo, nadam se, priskrbiti vjerujem da ćemo uspješno poslovati, rekao je Žilavec.

Prvi se za raspravu prijavio Nino Mrčela, koji je čestitao na rezultatima, ali i izrazio nezadovoljstvo gubitkom od 9 milijuna kuna. Nije spomenuta ni činjenica da je sezona završila tri mjeseca ranije, pa je normalno da su neki rashodi bili manji.

- Obveze nisu iskazane da vidimo koliko kome klub duguje. Omladinski dio napreduje, klub je gledan, ima velebnu dvoranu a ne može privući sponzore jer naši gospodarstvenici nisu budale i ne žele financirati nešto što je ovako netransparentno, rekao je Mrčela.

Marko Pupić Bakrač podsjetio je kako je dug kluba prije preoblikovanja i predstečajne nagodbe bio oko 100 milijuna kuna. Smanjen je na ispod 20 milijuna, a sada se opet popeo na oko 40. Ako se nastave gomilati godišnji gubici od sedam ili devet milijuna kuna, opet ćemo uskoro biti na 100 milijuna kuna duga.

- Reperkusije na gradski proračun su već sada takve da to ne možemo vraćati. Ništa se ne mijenja 10-15 godina, samo se uvijek piše da će se dug pokriti iz dobiti iz buduće dobiti. Ma kakva dobit, nje nije nikada bilo otkada sam ja vijećnik. Grad već sad ne može vratiti tih 40 milijuna kuna, a dug će biti još i veći, rekao je Pupić-Bakrač.

- Ovdje je s nama i mrtvozornik NK Zadar Damir Knežević, vi ste krivi za njegovu propast, kao što ćete biti i za KK Zadar. U klubu su se dogodile teške pronevjere, ali to institucije nisu utvrdile, kao što je trebalo 15 godina da se utvrdi pljačka Rena Sinovčića u NK Zadar, rekao je Pupić-Bakrač.

Davor Karlović rekao je kako veseli dobar i stručan rad u omladinskom pogonu, a čestitao je upravi na financijskoj situaciji, jer su igrači redovno plaćeni i uspijeva se preživjeti, što danas nije lako.

Najviše se čekao istup Enija Meštrovića, koji se ranije oglašavao o stanju u klubu. Iznio je zamjerke na netransparentnost poslovanja te zatražio da se već za sljedeću sjednicu pripremi izvješće o prethodnoj sezoni, kako se ne bi uvijek govorilo za onu od prije dvije godine.

- Nema šanse da će sponzor doći u klub koji nije transparentan. Dug je 40 milijuna kuna, gdje je tu kraj? Kao direktor kluba moraš biti lav, menadžer, moraš naći novce. Govorite da imate tajne ugovore a tražite da vas podržimo i tražit ćete opet jer ne možete naći ni jednog partnera i sponzora. Na vama je da nađete sponzora ili strateškog partnera, a ne da nas pritisnite pred zid i kad nemate za plaće ide rebalans? Imamo ljude koji nemaju asfalt i rasvjetu, akcelerator, a mi moramo dati 5 milijuna jer ćete ispasti iz lige. Tražim da se točno zna gdje ide svaka kuna od grada, rekao je Meštrović.

Daniel Radeta je rekao kako nema nikakve garancije da KK Zadar neće završiti u stečaju kao NK Zadar, a nejasno je tko su sve zaposlenici, tko je izabrao trenera, zašto je Marko Popović odustao od mjesta sportskog direktora... Antu Rubešu zanimalo je što je sa strateškim partnerom ili većinskim vlasnikom, s obzirom da je navodno Emil Tedeschi bio zainteresiran za ulazak u klub, ali bi mu se dopustilo samo da da novca, dok bi klubom upravljao Grad. HDZ ima šapu nad klubom 30 godina i on ga je doveo u ovakvu situaciju, rekao je Rubeša.

- Bez da vidimo s koliko će sredstava raspolagati klub, mi smo doveli dva-tri igrača koja će igrati na mjestu za koje bismo mogli povući talentiranog igrača iz mlade selekcije. Klub je talac HKS-a koji je kriminalna organizacija koja uništava košarku i određuje tko će biti trener. Tako je bilo s Nazorom, Mršićem, a sad valja nisu imali nekoga na lageru pa ste stavili domaćeg trenera, rekao je Rubeša, dok je Marjana Botić rekla da je Tornado postao pijun u šaci HDZ-a, vjerojatno zbog privatnih interesa nekih pripadnika.

Marko Vučetić je kao vijećnik rekao kako su vijećnici izrazili vjeru u boga u koju vjeruje grad, a taj bog je KK Zadar.

- Ali taj bog ima probleme, oni nisu božanski ni ljudski, oni su toliko niski da ne zalaze ni u područje korupcije, da mogu desetljećima trajati i da se izvlače milijuni koji su mogli biti uloženi u vrtiće, poliklinike. Klub generira probleme i tako se prema njemu treba odnositi, kao prema ustanovi prema kojoj ćemo pozvati institucije, DORH i Uskok, svjesni zemlje u kojoj živimo, da netko treba biti smijenjen ili umrijeti da bi se bavili kriminalom. Neka Uskok dođe i zamisli da smo svi umrli ili smijenjeni pa neka istraže korupciju. Nikakvu emociju ne osjećam prema tome, ali osjećam prema problemima koje je ovaj klub stvorio. Ili stečaj ili privatizacija ili likvidacija. Ja bih klubu dao jednu jedinu kunu za čitavu godinu, rekao je Vučetić.

Žilavec je na kraju rekao da se ne može oteti dojmu da se njegov rad ne gleda kroz posljednje četiri godine, nego se od 1945. do danas gleda u istom svjetlu.

- Pitam se znam li ja išta raditi. Kad pogledam u sportskom dijelu koliko se čekalo te titule, govori se "neš ti lige"... Split nije uspio ni u Kupu ni u Splitu, ali se našlo rješenje jer se reklo da će Grad podržati svog prvaka Europe. Dođe mi da se pokrijem po glavi i zapitam se što radimo, možda stvarno treba naći nekog tko će dovesti šeike. Spominju se pronevjere, što se mene tiče i mog rada u zadnje četiri godine, klub je otvoren svakome. Ne mogu vjerovati da u ove četiri godine nitko ne vidi pomak barem za ono crno ispod nokta, da se zaustavio slobodan pad, ako ne pada barem lebdi u zraku, rekao je Žilavec, ali i zahvalio onima koji su vidjeli nešto pozitivno,