Vijećnici su danas gotovo jednoglasno kritizirali izvješće direktora HNK Zadar Damira Kneževića, u čijoj je obrani usamljen ostao gradonačelnik Branko Dukić. Davor Karlović (HDZ) rekao je kako je to neviđena situacija da udruga koja kreće od početka dobije 2,5 milijuna kuna, dok je Mate Lukić (HSP) rekao kako je Kneževićeva ostavka jedini izlaz.

- U veljači sam rekao da Knežević treba dati ostavku zbog slučaja Mercedes. Čudi me zašto ga vi izvan HDZ-ova kluba napadate jer je ta kardinalna greška dovela do toga da birači traže promjene. Nitko nije odstupio, 2,5 milijuna smo dali, glasao sam za to naivno, u najboljoj namjeri. Mene je sram, ne mogu se načuditi kako nije sram ljude koji nisu podnijeli ostavke. Izjave o selekciji četvrtoligaša kojeg je napucao klub iz Pridrage i da djeca nisu dobra za klub.
Imate pet ljudi iz pet listi koji su rekli da morate otići. Dok ste vi klub, od ovog gradskog vijeća nećete dobiti ništa. Loptica je prebačena vama, sada vi igrate, rekao je Lukić.

Daniel Radeta rekao je da je neprihvatljivo da troškovi uprave budu 500.000 kuna, a da igrači tog ranga imaju 6-7 tisuća kuna. Enio Meštrović rekao je također da je, unatoč njihovom prijateljstvu, ostavka jedini izlaz, a Ante Rubeša čak ga je pozvao da odmah izađe za govornicu i da ostavku. Pitao ga je i kada planira vratiti pozajmicu od 2,5 milijuna kuna, ili je mislio da će HDZ osvojiti vlast pa će ga i dalje financirati.

Irena Dragić podsjetila je kako je Dukić prezentirao pozajmicu kao kratkoročno rješenje, što pokazuje da je lagao i da je ovakvo financiranje novostvorene udruge protuzakonito.

Dukić je rekao kako Grad htio transparentnost i čiste račune, a sa starim klubom to se nije moglo. Treba biti strpljiv, klub ide naprijed, već dogodine može igrati drugu jedinstvenu ligu (ne može, nego treću, pr.a.) te će uz pomoć strateškog partnera Grad opet dobiti klub kakav zaslužuje.


- Stekao sam dojam da se o klubu govori kao da je moj privatni. Mi smo preuzeli odgovornost za vođenje kluba, a potez je na vama. Možda ću i odstupiti, ali klub ostaje, on je gradski. Očekivati da ćemo selekcijom bez ulaganja u infrastrukturu i stručne osobe bit ćemo na razini Škabrnje i Gorice. Selekcija je bila bolna ali imamo viziju kako ga treba razvijati. Otišlo je 38 djece, razgovarali smo s roditeljima, znamo da šteta dugoročno nije napravljena, da smo pomogli djeci u njihovom razvoju. Koliko je djece otišlo u Zagreb ili Rijeku jer se tu nije moglo razvijati, pitao je Knežević u završnoj riječi.

- Kako ste krenuli možete odmah dati ostavku, dobacio je Rubeša.

- Iznos od 2,5 milijuna Grad je i ranije davao za NK Zadar. Mercedes nismo dobro iskomunicirali prema javnosti, dogodila se medijska hajka. Trebao ga je platiti sponzor, Gojun nije uvjetovao svoj dolazak njime. Nije bila najbolja odluka, klub je prodao vozilo za 75 tisuća kuna s uplatili se 75 tisuća, izgubljeno je 20 tisuća kuna. U vrijeme kupnje vozila uplaćeno je 35 tisuća sponzorskih kuna pa Grad nije na gubitku, rekao je Knežević.

Pokazao je okvirni ugovor sa strateškim partnerom koji je ponudio da otkupi klub i sanira pozajmicu. Nismo ga htjeli dati za ponudu koja nema težinu. S rastom kluba dobivat ćemo i ozbiljnije ulagače s jamstvima. Sudbinu zadarskog nogometa prodalo bi se za 300 tisuća eura.

Vijeću se obratio i voditelj Škole nogometa Krešimir Gojun, koji je rekao kako je u struci dvadesetak godina te da je sigurno radio greške, ali ovdje mu se spočitava Mercedes a on vozi 19 godina star auto koji je ostavio ženi i djeci i Zagrebu.

- Nisam tražio Mercedes nego prijevozno sredstvo jer živim u Privlaci, to je bio moj uvjet. Ja sam u klub doveden s ciljevima da se podigne organizacija nogometne škole i razinu rada u cijelom klubu. Da bi se on napravio treba napraviti selekciju stručnog kadra, selekciju igračkog kadra i ulaganje u uvjete za rad, rekao je Gojun.

- Neke odluke su bolne ali su napravljene da klub napravi iskorak. Mi imamo 12 godišta u klubu, otpisali smo a ne potjerali 38 dječaka, tri dječaka po uzrastu. Kažu da je to trebalo napraviti ranije, a kada? Paralelno s tim radimo doselekcijski proces i registrirali smo 10 novih dječaka i imamo još 15 na probi. Kad sam došao bilo je 187 djece, od toga 176 je plaćalo članarinu. Svi pričamo o rezultatima, da bismo došli do toga ovo su nužni koraci. Naši kadeti i juniori nisu četvrti rang, nego drugi.