Zadarskoj županiji odobren je projekt „Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka faza II.", u kojem će se kroz 10 mjeseci trajanja školske godine za 97 učenika s poteškoćama) osigurati pomoćnici u nastavi.

Kako bi se osiguralo da djeca unatoč teškoćama postanu i ostanu aktivni i ravnopravni članovi školske zajednice i društva, Europski socijalni fond za ovaj projekt je odobrio 3,95 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a ukupna vrijednost projekta ja 4.394.274,60 kn.

Ove godine se prvi put na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja prijavila Udruga pomoćnika u nastavi grada Zadra i Zadarske županije. Preko udruge pomoćnika ukupno će se financirati 5 pomoćnika za 6 djece iz škola kojima je osnivač Zadarska županija s otprilike oko 200.000 kuna, kaže predsjednica udruge Petra Kraljev.

- Našoj udruzi za odobren je projekt vrijedan 420 tisuća kuna, kojim smo osigurali 10 pomoćnika u nastavi. Naša uloga nije samo pomoć djeci koja slabije savladavaju gradivo, već je riječ o nizu poslova, komunikaciji s učenicima, pomaganju u učenju, socijalizaciji s drugim učenicima, suradnji s učiteljima i stručnom službom, pa i fizičkoj pomoći ako imaju invaliditet. Kad radite s djecom vidite da je svatko poseban za sebe i da mu treba različito pristupiti, kaže Kraljev.

Kako bi olakšali posao i podijelili iskustva pomoćnici su osnovali udrugu kroz koju razmjenjuju iskustva, bilo u Mjesnom odbore Jazine I, bilo kroz grupu na mobitelu.

- Osnovani smo prije tri godine na inicijativu nas šest kolegica, koje smo pomagale jedna drugoj. Nama je ključna komunikacija kroz koju iznosima svoja iskustva, tražimo pomoć... U županiji nas je oko 200, a trebalo bi nas biti i puno više, jer bi u svakom razredu trebao biti barem jedan pomoćnik, ističe Kraljev.
Kroz njihov projekt, za koji im je stručnu pomoć pružila agencija Zadra Nova, bit će pokriveno šest škola na području Grada Zadra i Zadarske županije.