Tradicionalna akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe na moru „Sigurna plovidba 2021", održat će se u ponedjeljak, 2. kolovoza od 7 do 18 sati na području osam lučkih kapetanija.

Ispred zgrade Kapetanije u Gaženici akciju će pratiti državni tajnik Josip Bilaver.

Akcija ima za cilj provjeru spremnosti i učinkovitosti postupanja svih nadležnih službi Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u nadzoru sigurnosti plovidbe, kako bi se osigurala preventivna zaštita svih sudionika u pomorskom prometu i smanjila pojavnost pomorskih nezgoda i nesreća za vrijeme turističke sezone kada u teritorijalnom moru i u unutarnjim morskim vodama Republike Hrvatske boravi veliki broj turista i plovi veliki broj domaćih i stranih plovila. U akciji će se koristiti sva raspoloživa plovila i djelatnici iz svih lučkih kapetanija i njihovih ispostava na moru.

Ovogodišnja će akcija obuhvatiti kontrolu brodica za prijevoz putnika, izletničkih brodova te brodova na višednevnim kružnim putovanjima. Provest će se i kontrola tvrtki za iznajmljivanje plovila kao i nadzor korištenja koncesijskih odobrenja vezano uz iznajmljivanje osobnih plovila te kontrola pomorskog prometa u područjima intenzivne plovidbe.