UNICEF ove godine organizira humanitarnu utrku Mliječna staza kako bi podržao uspostavljanje i unaprjeđenje usluga dnevnog boravka, psihosocijalne podrške te kvalitetnih programa podrške za roditelje djece s teškoćama u krajevima Hrvatske gdje su takve usluge najmanje dostupne i indeksi razvijenosti najniži.

Usluge dnevnog boravka i psihosocijalna podrška prilika su da djeca s teškoćama dobiju podršku stručnjaka, druže se sa svojim vršnjacima, nauče i steknu vještine koje će im omogućiti da budu samostalnija. Tamo mogu dobiti pomoć rehabilitatora, socijalnog radnika, medicinske sestre, a prema potrebama i logopeda, kinezioterapeuta, psihologa, likovnog i glazbenog terapeuta. Uz podršku stručnjaka roditelji mogu steći nova znanja i vještine kako bi mogli pružiti kvalitetnu skrb svojem djetetu te se bolje nositi s dodatnim izazovima s kojima se susreću.

U prve četiri godine, zahvaljujući utrci Mliječna staza, otvorena je prva banka humanog mlijeka u Hrvatskoj, osigurana je financijska podrška za udomiteljske obitelji s najmlađom djecom, opremljena su sva rodilišta u Hrvatskoj, a prošle je godine, zahvaljujući i Vašoj velikodušnoj podršci, utrka Mliječna staza okupila rekordnih 7210 sudionika i osigurano je 1,2 milijuna kuna za opremanje senzornih kabineta i osposobljavanje terapeuta za senzornu integraciju.

I ove će godine Mliječna staza biti virtualna, a time nacionalna i inkluzivna.

Tijekom deset dana u rujnu, od 3. do 12. rujna, djeca, obitelji, trkači, udruge koje okupljaju djecu s teškoćama, klubovi i svi ostali koji žele podržati djecu s teškoćama skupljat će simbolične kilometre mogućnosti hodanjem, trčanjem, vožnjom na biciklu, rolanjem ili u kolicima te svojim porukama podrške i donacijama pomoći učiniti živote djece s teškoćama u Hrvatskoj boljima.