Na sjednici Županijske skupštine Zadarske županije župan Božidar Longin prihvatio je inicijativu vijećnice Reformista Vesne Sabolić za postavljanje muringa i zaštite za brodice Ošljačanima.

- Mještani otoka Ošljaka prometno su izolirani od sjedišta svoje općine Preko, rekla je vijećnica Sabolić u obrazloženju svoje inicijative. Povezani su s dvije trajektne linije u 8 i 15 sati, a za povratak na svoj pet minuta udaljeni otok, trebaju čekati četiri sata. Zato svoje najosnovnije potrebe za „spizu" ili ljekarnu obavljaju svojim „kaićima".

- Problem je što nigdje nije predviđeno mjesto za privremeni vez malih brodica, pa se uglavnom vežu s južne strane lučkog parapeta u Luci Preko. Na dosta visoki zid se nije lako „uzverati" , a i brodice su im „izlupane" jer nema sigurnog veza. A problema imaju i u komunalnom dijelu luke na Ošljaku, navodi vijećnica.

Zbog preniske obale i sve češćih ekstremnih plima brodice na bočnim vezovima često se nađu na obali ili potopljene. Nužno bi bilo postaviti zaštitne armirano-betonske utvrdice na nekoliko vezova u komunalnom dijelu Luke Ošljak, što mještani ne mogu odnosno ne smiju sami napraviti bez odobrenja Županijske lučke uprave.

Župan Longin prihvatio je inicijativu te će prijedlog biti upućen nadležnoj službi.