Na Dugom otoku je 20. srpnja 2021. za jedan posto više dolazaka i jedan posto više noćenja negoli ih je bilo istog dana rekordne 2019. godina.

Taj podatak nam je otkrila direktorica TZ Dugi otok Ivana Čarić, navodeći kako su od 1. siječnja do 15 srpnja ove godine imali nešto manje dolazaka, a čak četiri posto više noćenja nego u istom periodu te opjevane godine prije korone.

Za nautiku nema podataka, ali ono što direktorica TZ Dugi otok sa sjedištem u Salima vidi svojim očima - „porat puca po šavovima".

Koliko god brojke dobro zvučale, 10 tisuća privremenih u odnosu na tisuću i nešto stalnih stanovnika najdužeg otoka troši jako puno vode, a suša je gotovo rekordna. 

- Još jedan alarm da nam za razvoj treba sigurna voda s kopna, rekla nam je direktorica TZ Dugi otok. Isti apel prema kopnu šalje i načelnik Zoran Morović.

Navala je na hotele, privatni smještaj, a najviše na kampove. Trenutno su Slovenci vodeći među gostima, pa Česi, onda Hrvati, Austrijanci... Talijani, čiji se dolazak kao i uvijek očekuje u kolovozu, promijenit će strukturu gostiju.

Koliko su na te brojke utjecale objava u američkom časopisu za putovanja, a koliko će novih gostiju donijeti prikazivanje nizozemskog serijala Expeditie Robinson?

- Sigurno da je ta objava imala svog odjeka. Ja više od prikazivanja tog realityja, očekujem reakciju same ekipe od stotinu Nizozemaca, koji su bili oduševljeni svojim boravkom i radom na Dugom otoku, uvjerena je direktorica Ivana Čarić. Oni su u predsezoni zaslužni za 3.600 noćenja.

Dugi otok je neiscrpna medijska meta. Za dolazak novinarskih ekipa posljednje vrijeme je zaslužan neobičan hotel u zemlji Villa Nai 3.3, a na Dugom otoku nedavno je stala ekipa serijala Stani na otoku. Kada se zna iz prethodna dva serijala kako to radi Biograjka Andrea Buća, onda će epizoda o Dugom otoku biti prava poslastica za one koji ga još nisu otkrili.