Sve su češće dojave ribara o ulovu američkog plavog raka, invazivne vrste, čije je prirodno stanište u Atlantskom oceanu uključujući obale Kanade, Antila, Bermuda i sjeverne Argentine. Ribari dijele zabrinutost širenjem ove vrste u Jadranu, a Mariju Skoblaru iz Privlake jedan primjerak napravio je i dosta štete na mrežama, javlja Morski.hr.

- Ulovljen u mrežu, dubina 38 metara između otoka Vira i Privlake. Mrežu raspara više nego grancigula-rakovica i ako ih se pojavi više, to neće biti dobro. Inače sam profesionalni ribar i u zadnje vrijeme kako čujemo, sve ih se više pojavljuje i tu kod nas, a kako nisu autohtone vrsta ne sviđa mi se to, kaže Mario Skoblar koji potvrđuje da je rak ukusan za jelo i ovaj je završio u brudetu, no radije bi lovio domaće vrste.

- Meni je ovo prvi, ali kolege isto redovito ulove po neki primjerak i prije 3 mjeseca je ulovljen jedan u plitkom, isto na Viru. Znači da ih ima od metra, pa do 40-50 metara dubine. Kako su ovi rakovi invazivna vrsta, oni se hrane drugim rakovima i ribama i povećanje njihovog broja zacijelo bi moglo utjecati na druge vrste. Još ih nema toliko da bi bili komercijalno isplativi za lovit za prodaju, ali štetu će napravit - to je neizbježno, ako se prošire u većem broju - kaže Mario, kojem u ribolovu tijekom ljeta pomaže i 10-godišnji sin Roko, inače zaljubljenik u more i morske životinje.

Plavi rak (Callinectes sapidus) može narasti do širine od oko 23 centimetra. Svejed je a na njegovom jelovniku najčešće se nalaze jegulje, pastrve, školjke, manje ribe i rakovi, pa čak i strvine. U Sjedinjenim Američkim Državama lov plavih rakova je čest, a njegova konzumacija popularna, no taj trend u Hrvatskoj još nije u potpunosti zaživio.

Ova vrsta je na obale Mediterana stigla još početkom 20. stoljeća, zaposjeo je također dijelove Azije i Japana, a od polovice 20. stoljeća primijećen je u Italiji. U 21. stoljeću ne nalazi se samo na obalama Jadrana, nego i na jelovnicima restorana kao priznata delicija, pogotovo posljednjih godina oko ušća Neretve gdje je došao, pretpostavlja se, kao ličinka unesena balastnim vodama. U međuvremenu se brzo razmnožio. Tako je laguna Parila na neretvanskom ušću prije dolaska plavog raka bila jedno od najbogatijih ribolovnih područja. Više nije. Američki plavi rak uništava brojne vrste, jede autohtone rakove, biljke, ribe i školjke. Ništa, kažu, tog svejeda ne može zaustaviti.