Apokaliptične prizore snimio je Zadranin Goran Šućurović Macko sinoć u Gaženici - tisuće galebova odmara se uz privezište kruzera i obavlja svoje fiziološke potrebe na asfaltu, a kada netko treba proći tim prostorom nastaje opći kaos s lamatanjem krila i krikovima.

Problem s galebovima u Gaženici nije od jučer, jer se još 2014. godine razmatralo rješenje s uvođenjem sokolova ili smanjenjem njihove populacije. Nažalost, do danas nije pronađeno nikakvo rješenje, potvrdio nam je ravnatelj Lučke uprave Robert Škifić.

- Dok smo imali dva broda na lay-upu i vezu, bilo je podnošljivo, ali kada su oni otišli nastala je katastrofa. Nakon svakog njihovog boravka treba prati ovaj veliki prostor, Čistoća je čak nabavila i posebno vozilo za ovu namjenu, ali to nije rješenje, jer se to nikada ne može savršeno očistiti, a i troškovi su veliki. Sve naše lučke imaju ovakav problem i, da budem iskren, ne znamo kako ga riješiti, kaže Škifić.

Dodaje da se pokušalo s podmetanjem lažnih jaja, ali to za sada nije donijelo rezultata, jer bi to trebalo sustavno raditi od Privlake do Biograda. Učinkovita nisu bila niti rješenja sa zvučnim topovima i zmajevima, a još od 2014. godine spominje se uvođenje sokola, koje je dosta skupo i još nije zaživjelo. Uvođenje sokola zbog šteta koje im rade "leteće pantagane" nedavno su najavili i u Kali tuni.

- Ovo nije problem samo Gaženice, nego cijelog grada. Vidimo da su galebovi sve agresivniji, a bit će i gore kada se zatvori deponij na Diklu, na kojemu se hrane. Morat ćemo naći neko kvalitetno rješenje, ovakvo stanje je neodrživo, govori Škifić.