Ministar Oleg Butković boravio je u službenom posjetu Republici Albaniji gdje se među ostalim sastao s Belindom Belluku, ministricom infrastrukture i energetike Republike Abanije te s Blendiem Klosijem, ministrom turizma i zaštite okoliša. Na sastanku je bio i dr. sc. Zlatko Kramarić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik u Albaniji.

Osim što je  ministar Butković potvrdio spremnost Hrvatske da pruži punu političku i stručnu potporu Albaniji na njenom EU-integracijskom putu, predložio je i novu jadransku povezanost.

Ministarstvo mora objavilo kako je u interesu obje strane uspostava i pomorske trajektne linije te je Butković predložio uspostavu trajektne linije Zadar-Drač.

Na tu temu je održan sastanak i obilazak luke u Draču gdje su održani razgovori s predstavnicima luke Drač, najveće albanske luke, koja je također zainteresirana za proširenje svojih kapaciteta povezivanjem sa susjednim zemljama.

U pratnji ministra Olega Butkovića bio je među ostalima i državni tajnik Josip Bilaver.

Zadar ima samo jednu međunarodnu liniji i to s Anconom, a održava je Jadrolinija s trajektom Zadar čije je prvo isplovljavanje za talijansku luku odgođeno za 21. srpnja.